Δύο διαφορετικά έργα του Ευριπίδη, την τραγωδία "Εκάβη" και το σατυρικό δράμα "Κύκλωψ", στο πλαίσιο της ίδιας παράστασης "Εκάβη - Κύκλωπας", παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας.
Η πλοκή ξεκινά με την ανοχή των ορίων της ανθρώπινης αντοχής έτσι όπως ορίζεται στην "Εκάβη", μια αντοχή που στην πορεία της γίνεται υπεράνθρωπη και τελειώνει απάνθρωπη. Οι οδυνηρές περιπέτειες της Εκάβης, βασίλισσας της Τροίας, που βλέπει το μεγαλείο της να χάνεται, την πόλη της να καταστρέφεται και τα παιδιά της να αφανίζονται και να σκλαβώνονται από τους Έλληνες κατακτητές ολοκληρώνονται για την ίδια όταν αποφασίζει να μετατραπεί από θύμα σε θύτη, παίρνοντας στα χέρια της το Δίκαιο, που φαίνεται να το έχουν ξεχάσει θεοί και άνθρωποι. Σ' αυτό το σημείο με το σκηνοθετικό εύρημα των Διαγόρα Χρονόπουλου και Γιάννη Ρήγα, η δράση περνά στον "Κύκλωπα" που συμπυκνώνει τη σατυροποίηση του ομηρικού επεισοδίου που έχει ως σκηνικό τη σπηλιά του Πολύφημου. Σε αναζήτηση του Θεού Διονύσου - που τον άρπαξαν οι πειρατές - ο Σιληνός και οι σάτυροι αιχμαλωτίζονται από τον Κύκλωπα και σώζονται από τον Οδυσσέα, ο οποίος μέσα από τις περιπέτειές του για την αναζήτηση της Ιθάκης προσαράζει στο νησί αναζητώντας τροφή και νερό.
"Στοίχημα" αλλά και "αποτέλεσμα ερευνητικής δουλειάς πάνω στο αρχαίο δράμα" αποτελεί για τους δύο σκηνοθέτες η σύνθεση των δύο έργων του Ευριπίδη σε μία παράσταση. "Ακολουθώντας το κείμενο του πιο ανατρεπτικού αρχαίου τραγικού, η σκηνοθεσία αναζητά ρηξικέλευθα τις ατραπούς που αναδεικνύουν τους συνεκτικούς κρίκους μεταξύ των δύο έργων. Στόχος της είναι να φωτίσει τις πιο μύχιες πτυχές της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας, αλλά και τα ανθρώπινα πάθη και τις αδυναμίες που οδηγούν από κοινού τα δύο έργα στην κορύφωση της δράσης του" σημειώνουν ο Διαγόρας Χρονόπουλος και ο Γιάννης Ρήγας εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο κίνησαν τη σκηνοθετική του μπακέτα.
Διανομή
Εκάβη: Δέσποινα Μπεμπεδέλη
Ακόλουθη Εκάβης: Αθανασία Γεωργιάδου
Πολυξένη: Μαρία Ιωαννίδου
Οδυσσέας: Κώστας Σάντας
Ταλθύβιος: Νίκος Βρεττός
Θεράπαινα: Αδριανή Τουντοπούλου
Αγαμέμνων: Βασίλης Σεϊμένης Πολυμήστωρ, Κύκλωπας: Κώστας Καζάκος Σιληνός: Χρήστος Βαλαβανίδης
Συντελεστές
Μετάφραση Εκάβη: Νίκος Χουρμουζιάδης - Μετάφραση Κύκλωπας: Κ. Χ. Μύρης.
Σκηνοθεσία Εκάβη: Διαγόρας Χρονόπουλος - Σκηνοθεσία Κύκλωπας: Γιάννης Ρήγας
Σκηνικά - Κοστούμια Εκάβη - Κύκλωπας: Γιώργος Ζιάκας.
Μουσική Εκάβη: Κώστας Βόμβολος - Μουσική Κύκλωπας: Γιώργος Χριστιανάκης.
Χορογραφία Εκάβης - Κύκλωπα: Ισίδωρος Σιδέρης.
Βοηθός Σκηνοθέτη Εκάβη: Δημήτρης Λιγνάδης
Βοηθός Χορογράφου Εκάβη - Κύκλωπας: Στέλλα Κρούσκα
Φωτισμοί Εκάβη - Κύκλωπας: Ανδρέας Μπέλης
Χορός
Τρωαδίτισσες: Χρύσα Αβράμη, Μελίνα Αποστολίδου, Ηλέκτρα Γεννατά, Μαρία Ιωαννίδου, Μαρία Καραμήτρη, Στέλλα Κρούσκα, Εύη Μέρμηγκα, Έφη Μεταγγιτσινού, Ελένη Ουζουνίδου, Κυριακή Ρωμανού, Εύη Στοΐδου, Μαρία Χατζηιωανίδου
Σάτυροι: Χρήστος Αλεξανδρίδης, Σίμος Κακάλας, Νίκος Καπέλιος, Σταύρος Καραγιάννης, Γιώργος Κολοβός, Θάνος Κοντογιώργης, Αντώνης Λουδάρος, Αθανάσιος Μαργαρίτης, Θόδωρος Μπουζικάκος, Θόδωρος Οικονομίδης, Μίλτος Σαμαράς
Δύο διαφορετικά έργα του Ευριπίδη, την τραγωδία "Εκάβη" και το σατυρικό δράμα "Κύκλωψ", στο πλαίσιο της ίδιας παράστασης "Εκάβη - Κύκλωπας", παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Η πλοκή ξεκινά με την ανοχή των ορίων της ανθρώπινης αντοχής έτσι όπως ορίζεται στην "Εκάβη", μια αντοχή που στην πορεία της γίνεται υπεράνθρωπη και τελειώνει απάνθρωπη.