"Ιππής" του Αριστοφάνη

11.06.2001
Οι "Ιππής" του Αριστοφάνη είναι η πιο ωμή πολιτική κωμωδία του, διδάχτηκε στο 424 π.Χ. όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο ενώ παράλληλα ήταν η πρώτη κωμωδία του νεαρού ποιητή που παίχτηκε με το όνομά του. Αλληγορική με συμβολικά ονόματα, μα πάνω απ' όλα διαχρονική, η κωμωδία "Ιππής" δίνει την ευκαιρία στον μεγάλο ποιητή να σατιρίσει την απάτη, τη φαυλότητα, την αναξιοκρατία και να προειδοποιήσει για τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν να πλήξουν τα θεμέλια της Δημοκρατίας.
Οι "Ιππής" του Αριστοφάνη είναι η πιο ωμή πολιτική κωμωδία του, διδάχτηκε στο 424 π.Χ. όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο ενώ παράλληλα ήταν η πρώτη κωμωδία του νεαρού ποιητή που παίχτηκε με το όνομά του. Αλληγορική με συμβολικά ονόματα, μα πάνω απ' όλα διαχρονική, η κωμωδία "Ιππής" δίνει την ευκαιρία στον μεγάλο ποιητή να σατιρίσει την απάτη, τη φαυλότητα, την αναξιοκρατία και να προειδοποιήσει για τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν να πλήξουν τα θεμέλια της Δημοκρατίας. Πήρε μάλιστα, το όνομά της από το χορό, που αποτελείται από πολίτες της εύπορης και συντηρητικής τάξης των Ιππέων, οι οποίοι αντιπαθούσαν τον δημαγωγό Κλέωνα, εναντίον του οποίου στρέφει την πέννα το ο Αριστοφάνης στο συγκεκριμένο έργο.

"Ο Αριστοφάνης με μια πράγματι ιδιοφυή σάτιρα" όπως σημειώνει ο μεταφραστής Κ.Χ. Μύρης "θεμελιώνει την άποψη πως, όταν σε μια πολιτεία κυριαρχήσει η απάτη, η εξαγορά, η αναξιοκρατία, το ψέμα, κολακεία, φαυλότητα και χυδαιότητα".
Δύο δούλοι, που παριστάνουν τους στρατηγούς Νικία και Δημοσθένη, διεκτραγωδούν στον αφέντη τους τον αφελή γέροντα Δήμο, δηλαδή τον Λαό, την κακομεταχείρισή τους από ένα νέο δούλο, τον βυρσοδέψη Παφλαγόνα, δηλαδή τον δημαγωγό Κλέωνα, που μπήκε στο σπίτι και το έκανε άνω κάτω. Ο Παφλαγόνας εκτοπίζεται από ένα δούλο ακόμα πιο άθλιο και πανούργο απ' αυτόν, τον αλλαντοπώλη. Ο Δήμος, ξανανιωμένος, παίρνει καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον.

Διανομή:
Αλλαντοπώλης: Γιώργος Παρτσαλάκης
Κλέων: Τάσος Χαλκιάς
Πρώτος Υπάλληλος: Γιάννης Θωμάς
Δεύτερος Υπάλληλος: Δημήτρης Παλαιοχωρίτης
Δήμος: Στάθης Βούτος
Κορυφαίοι Χορού: Σπύρος Κουβαρδάς, Μάκης Αρβανιτάκης, Λουκάς Ζήκος

Συντελεστές
Μετάφραση:Κ. Χ. Μύρης ( Κώστας Γεωργουσόπουλος)
Σκηνοθεσία: Κώστας Μπάκας
Σκηνικά: Νίκος Στεφάνου
Κοστούμια: Ιωάννα Παπαντωνίου
Μουσική: Βασίλης Δημητρίου
Χορογραφίες: Χάρης Μανταφούνης.
Μουσική Διδασκαλία: Νανά Θρασυβουλίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Μιχαλακοπούλου

Χορός
Δημήτρης Γεροδήμος, Κωνσταντίνος Γεωργίου, Βασίλης Κονταξής, Μιχάλης Μαρκάτης, Δημήτρης Παπανικολάου, Αποστόλης Πελεκάνος, Θανάσης Τσιδίμης, Σαμψών Φύτρος, Δημήτρης Χαβρές