Οι "Νεφέλες" στην Επίδαυρο

11.06.2001
Στις "Νεφέλες" που παίχτηκαν το 423 π.Χ., ο Αριστοφάνης επιτίθεται εναντίων των σοφιστών, τους οποίους εκπροσωπεί στο έργο ο Σωκράτης. Βρισκόμαστε στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου με τους Σπαρτιάτες να επιτίθενται κάθε τόσο στην Αττική. Ο αγρότης Στρεψιάδης, που ζει στην Αθήνα εξαιτίας του πολέμου, έχοντας χρέη τα οποία δεν θέλει να πληρώσει, αποφασίζει να πάει στην σχολή του Σωκράτη, για να μάθει στα γεράματά του τη νέα συνήθεια, να διαστρέφει το δίκαιο.
Τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη παρουσιάζει στα Επιδαύρια 2001 το Εθνικό Θέατρο, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Ιουλίου.
Στις "Νεφέλες" που παίχτηκαν το 423 π.Χ., ο Αριστοφάνης επιτίθεται εναντίων των σοφιστών, τους οποίους εκπροσωπεί στο έργο ο Σωκράτης.

Βρισκόμαστε στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου με τους Σπαρτιάτες να επιτίθενται κάθε τόσο στην Αττική. Ο αγρότης Στρεψιάδης, που ζει στην Αθήνα εξαιτίας του πολέμου, έχοντας χρέη τα οποία δεν θέλει να πληρώσει, αποφασίζει να πάει στην σχολή του Σωκράτη, για να μάθει στα γεράματά του τη νέα συνήθεια, να διαστρέφει το δίκαιο.
Επειδή όμως, είναι πολύ κουτός και δεν μπορεί να μάθει τη σοφιστική, αποφασίζει να στείλει στη σχολή τον γιο του, τον Φειδιππίδη. Ο μαθητής σημειώνει τέτοια πρόοδο, που όχι μόνο αποστομώνει τους δανειστές του πατέρα του, αλλά και δέρνει τον ίδιο το γονιό του, πείθοντάς τον παράλληλα, ότι έχει το δικαίωμα να το κάνει. Ο Στρεψιάδης όμως, αγανακτεί και βάζει φωτιά στη σχολή των σοφών.

Το χορό στη συγκεκριμένη κωμωδία αποτελούν οι Νεφέλες, που συμβολίζουν τις αόριστες και ακατανόητες διδασκαλίες των σοφιστών.

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Στρεψιάδης: Γιώργος Αρμένης
Ξανθίας: Ιωσήφ Μαρινάκης
Φειδιπίδης: Θανάσης Ευθυμιάδης
Μαθητής Σωκράτη: Σωτήρης Τζεβελέκος
Σωκράτης: Γιώργος Μοσχίδης
Δίκαιος Λόγος: Νίκος Μπουσδούκος
Άδικος Λόγος: Τάκης Χρυσικάκος
Πασίας: Περικλής Καρακωνσταντόγλου
Αμυνίας: Γιάννης Δεγαΐτης
Μάρτυρας Πασία: Ιωσήφ Μαρινάκης
Ερμής: Τάσος Κοντραφούρης
Κορυφαία Χορού: Τάνια Τρύπη
Κορυφαία Χορού: Σία Κοσκινά

Συντελεστές
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελλιές
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης
Σκηνικά: Ανδρέας Σαραντόπουλος
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός
Μουσική: Φίλιππος Τσαλαχούρης
Φωτισμοί: Σπύρος Κάρδαρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κώστας Λικαράκης
Βοηθός Χορογράφου: Ελενα Γεροδήμου

Χορός Νεφελών
Θωμαΐς Ανδρούτσου, Ελενα Γεροδήμου, Ανδρομάχη Δαυλού, Εβίτα Ζήμαλη, Βασιλική Ιατροπούλου, Αλεξία Καλτσίκη, Αγράμπελη Κινή, Χριστίνα Κορτεσάκη, Παναγιώτα Κότσιρα, Χριστίνα Κουλουμπή, Ευαγγελία Μουμούρη, Κατερίνα Παναγάκη, Ελεάνα Παπαδοπούλου, Κύνθια Παυλίδου, Σοφία Παυλίδου, Τζούλη Σούμα, Γιούλη Τσαγκαράκη, Δώρα Χρυσικού, Κωνσταντίνα Ψωμά

Μαθητές του Σωκράτη
Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Αργύρης Αγγέλου, Μπάμπης Γούσιας, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Χρήστος Λύγκας, Χρήστος Σπανός, Γρηγόρης Σταμούλης, Κωνσταντίνος Τζανοκωστάκης, Αλμπέρτο Φάις