Επικράτησε το βίντεο αρτ!

11.06.2001
Kαι ο νικητής είναι ... το βίντεο -αρτ! Αυτό τουλάχιστον εκφράσθηκε και στα βραβεία που απονεμήθηκαν το Σάββατο, παρουσία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι, στα εκθέματα της 49ης Μπιενάλε στη Βενετία. Έτσι, τα δύο από τα τρία βραβεία της Μπιενάλε, αφορούσαν δουλειά με βίντεο, ενώ η τρίτη βράβευση υπήρξε εκείνη της ιταλίδας γλύπτριας Μαρίσα Μερζ, με ένα - παραδοσιακό - γλυπτό.
Kαι ο νικητής είναι ... το βίντεο -αρτ! Αυτό τουλάχιστον εκφράσθηκε και στα βραβεία που απονεμήθηκαν το Σάββατο, παρουσία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι, στα εκθέματα της 49ης Μπιενάλε στη Βενετία.
Ετσι, τα δύο από τα τρία βραβεία της Μπιενάλε, αφορούσαν δουλειά με βίντεο (οπτικοακουστική εγκατάσταση των Τζάνετ Κάρτιφ και Τζωρτζ Μίλερ από τον Καναδά και βίντεο φιλμ από τον Γάλλο Πιερ Χιουζ), ενώ η τρίτη βράβευση υπήρξε εκείνη της ιταλίδας γλύπτριας Μαρίσα Μερζ, με ένα - παραδοσιακό - γλυπτό.
Τα βραβεία νέων καλλιτεχνών, μοιράστηκαν ο Φεντερίκο Χερέρο από την Κόστα Ρίκα (ζωγραφική σε τοίχο), ο Αλβανογάλλος Ανρί Σάλα (βίντεο), ο Αμερικανός Τζων Πίλσον (διαμόρφωση χώρου) και ο Ανιμπάλ Ασντρούμπαλ Λόπεζ Χουαρέζ από τη Γουατεμάλα (φωτογραφία).
Το Χρυσό Λέοντα για την καλύτερη έκθεση, κέρδισε το γερμανικό περίπτερο για την εργασία του Γκρέγκορ Σνάιντερ (διαμόρφωση χώρου), ενώ εκτός συναγωνισμού (ανεπίσημο βραβείο), απεδώθη και στον Ελβετό Ουρς Λούθι. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι το Χρυσό Λέοντα "Δάσκαλος της Σύγχρονης Τέχνης" μοιράστηκαν, ο Αμερικανός γλύπτης Ρίτσαρντ Σέρα και ο επίσης Αμερικανός ζωγράφος Σάι Τουόμπλι.
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη Μπιενάλε με τις εργασίες του Νίκου Ναυρίδη, του Ηλία Παπαηλιάκη και της Έρσης Χατζηαργυρού. Στην προβλήτα έξω από τον εκθεσιακό χώρο, εγκαταστάθηκε επίσης (εκτός φυσικά οιοδήποτε συναγωνισμού), η μεταλλική κατασκευή "Ναυτίλος" του γλύπτη Γιώργου Ζογκολόπουλου.
Κατά τα άλλα, ο κ. Βενιζέλος πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη Βενετία, συναντήσεις με το δήμαρχο της πόλης και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου της, Πάολο Κόστα και τον νυν πρύτανη Μαουρίτσιο Ρίσπο. Κατά τις συναντήσεις, συζητήθηκαν θέματα πολιτιστικής συνεργασίας ενόψει και της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας από τη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι από το 1996, στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας λειτουργεί έδρα Νεοελληνικών Σπουδών, με βάση συμφωνία ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κόστα.