Ένας Ορέστης για τέσσερις Ηλέκτρες

08.06.2001
Ένας Ορέστης ανάμεσα σε τέσσερις Ηλέκτρες, σε μια διαλεκτική σχέση με αυτό που του συνέβη. "Ορέστης- από τον Ρίτσο στους τραγικούς" τιτλοφορείται η καλοκαιρινή παραγωγή του "Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας". Το υλικό της παράστασης στηρίζεται στον "Ορέστη" του Γιάννη Ρίτσου, αλλά και σε κείμενα από την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή και του Ευριπίδη και τις "Χοηφόρες" του Αισχύλου. Η παράσταση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα του "Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας" και θα παρουσιαστεί στο θέατρο του Κάστρου στις 11, 12,13,14,15,16 Ιουλίου. Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε αρχαιολογικούς χώρους τ
Ένας Ορέστης ανάμεσα σε τέσσερις Ηλέκτρες, σε μια διαλεκτική σχέση με αυτό που του συνέβη. "Ορέστης- από τον Ρίτσο στους τραγικούς" τιτλοφορείται η καλοκαιρινή παραγωγή του "Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας". Το υλικό της παράστασης στηρίζεται στον "Ορέστη" του Γιάννη Ρίτσου, αλλά και σε κείμενα από την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή και του Ευριπίδη και τις "Χοηφόρες" του Αισχύλου. Η παράσταση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα του "Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας" και θα παρουσιαστεί στο θέατρο του Κάστρου στις 11, 12,13,14,15,16 Ιουλίου. Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Ένας σύγχρονος Ορέστης φτάνει στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου των Μυκηνών. Στην ερημιά της νύχτας ακούγονται οι γρύλοι και ο θρήνος μιας γυναίκας. Είναι η στιγμή πριν τη μεγάλη πράξη. Εκεί ακριβώς που ο "τιμωρός" Ορέστης συναντά τα τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα της Ηλέκτρας "ολότελα ξένος μπροστά στον προορισμό που οι άλλοι του έταξαν".

Ο Ορέστης του Γιάννη Ρίτσου δε βρίσκει νόημα στην πράξη της εκδίκησης και έτσι ξεκινά η αναμέτρησή του με την ιστορία και το χρόνο. Ο θρήνος της Ηλέκτρας τον πληγώνει και τον φοβίζει. Η μνήμη της μητέρας είναι κυρίαρχη και το αχνό φως της ημέρας θα δώσει μια άλλη διάσταση στην επιλογή.

Τη μετάφραση των κειμένων υπογράφει ο Κ.Χ.Μύρης, τη σκηνοθεσία ο Θέμης Μουμουλίδης και τη μουσική ο Γιώργος Ανδρέου. Παίζουν οι: Δημοσθένης Παπαδόπουλος (Ορέστης), Τάσος Γιαννόπουλος (Πυλάδης), Βίκυ Βολιώτη, Ράσμι Σούκουλη, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Ευαγγελία Ράντου (Ηλέκτρα), Γιώργος Σμπυράκης (Φύλακας).