Ιστορίες της μέρας και της νύχτας

08.06.2001
Ανάμεσα στη γλυκιά μέρα στην πρώτη ιστορία και το σκοτάδι στο "Μέθυσο" είναι πράγματι η μέρα και η νύχτα. Λίγες συλλογές αντιστοιχούν με τέτοια ακρίβεια στο τίτλο τους, καθώς λίγες είναι τόσο διαφορετικές και τόσο αντίθετες : το φως και το σκοτάδι, το γέλιο και ο τρόμος, η αγάπη και το αίμα, όλα μέσα σ' αυτό το έργο, στο ξανθό φως του Νότου όπως και στη σκληράδα του ήλιου της Κορσικής, στην ηδονή μιας ερωτικής βραδιάς όπως και στο συρτό λυκόφως μιας επιθανάτιας αγωνίας. Το βιβλίο είναι κατ' εικόνα του συγγραφέα, γεμάτο από επιθυμίες, αγωνίες, τρυφερότητα και γέλια όλο σαρκασμό.
Ανάμεσα στη γλυκιά μέρα στην πρώτη ιστορία και το σκοτάδι στο "Μέθυσο" είναι πράγματι η μέρα και η νύχτα. Λίγες συλλογές αντιστοιχούν με τέτοια ακρίβεια στο τίτλο τους, καθώς λίγες είναι τόσο διαφορετικές και τόσο αντίθετες : το φως και το σκοτάδι, το γέλιο και ο τρόμος, η αγάπη και το αίμα, όλα μέσα σ' αυτό το έργο, στο ξανθό φως του Νότου όπως και στη σκληράδα του ήλιου της Κορσικής, στην ηδονή μιας ερωτικής βραδιάς όπως και στο συρτό λυκόφως μιας επιθανάτιας αγωνίας.
Το βιβλίο είναι κατ' εικόνα του συγγραφέα, γεμάτο από επιθυμίες, αγωνίες, τρυφερότητα και γέλια όλο σαρκασμό.
Το κάλεσμα για το ταξίδι στη γνωστή φύση που βρίσκουμε στον Μωπασάν: τη Νορμανδία στην πρώτη γραμμή, με τις απόκρημνές ακτές, τα χρυσά σπαρτά που κρύβουν την κακομοιριά του κόσμου, τις χοντρές αγελάδες και τα χοντρά κορίτσια. Και στο βάθος του ορίζοντα πάντα η θάλασσα ή καλύτερα ο θάνατος, καθώς τα κύματα δεν συνοδεύουν τίποτα το καλό παρά σκοτωμένα πουλιά ή τη δολοφονία μιας άπιστης γυναίκας, μια βεντέτα ή άλλους φόνους και χαμένες αγάπες. Λοιπόν, καιρός για φυγή. Φυγή προς τη Νότια Γαλλία, τόπο που σημαίνει ραθυμία και άπλετο φως. Ερωτες περίεργοι, σχέσεις επικίνδυνες, ψεύτικα χάδια και μετά η Κορσική, τόπος ευτυχίας για τον Μωπασάν.
Φόνοι γονιών, μέθυσοι, παιδιά με διαστροφές, τυφλοί σύζυγοι, χαζές καλλονές, δειλοί αστοί, πανούργοι χωριάτες. Όλα αυτά τα πρόσωπα έτοιμα να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν, μέσα σε μια σατιρική γραφικότητα και την επίμονη παρουσία του θανάτου, όπου υπάρχει έκπληξη, δεν υπάρχει τέλος μα μια συνέχεια, σαν τη μέρα και τη νύχτα.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Γκυ ντε Μωπασάν ανήκει στους κορυφαίους Γάλλους συγγραφείς της νατουραλιστικής σχολής. Επηρεάστηκε καταλυτικά από τη σχέση του με τον Γκουστάβ Φλωμπέρ. Μέχρι το 1862 που προσβλήθηκε από τη γενική παράλυση, έζησε έντονη ζωή, γεμάτη ταξίδια, ερωτικές περιπέτειες και συναναστροφές με την κοσμική κοινωνία. Πολυγραφότατος, ιδιαίτερα την περίοδο 1880 - 1890, διαμόρφωσε ένα νέο, υψηλής ποιότητας εμπορικό διήγημα και έγραψε σε πολλά είδη (δημοσιογραφία, νουβέλες, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα). Το αυτοβιογραφικό στοιχείο, ο σαρκαστικός τόνος, η εκφραστική δύναμη, η κριτική των κακώς κειμένων είναι βασικά χαρακτηριστικά του Μωπασάν.

Εκδόσεις Στάχυ
Τίτλος: Ιστορίες της μέρας και της νύχτας
Συγγραφέας: Γκυ ντε Μωπασάν
Σελίδες: 194
ISBN: 960-8032-60-1