Των αγίων πάντων

07.06.2001
Μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της Ελληνικής κοινωνίας υπήρξε αυτή του '50. Το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου είχε ακολουθήσει ένας ακόμα πιο καταστρεπτικός εμφύλιος και τα επόμενα χρόνια ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και επίδειξη δύναμης από την πλευρά των νικητών. Μέσα σ΄αυτό το κλίμα έντασης και φόβου, όπου το μίσος διαδραμάτιζε πρωταρχικό ρόλο στα συναισθήματα των ανθρώπων, παρακολουθούμε την ερωτική μύηση ενός έφηβου αγοριού.
Μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της Ελληνικής κοινωνίας υπήρξε αυτή του '50. Το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου είχε ακολουθήσει ένας ακόμα πιο καταστρεπτικός εμφύλιος και τα επόμενα χρόνια ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και επίδειξη δύναμης από την πλευρά των νικητών.
Μέσα σ΄αυτό το κλίμα έντασης και φόβου, όπου το μίσος διαδραμάτιζε πρωταρχικό ρόλο στα συναισθήματα των ανθρώπων, παρακολουθούμε την ερωτική μύηση ενός έφηβου αγοριού. Μας παρατείθεται αυτούσια, ακατέργαστη, με την απλότητα, την ειλικρίνεια και την αθωότητα που διακρίνει τον άμαθο νέο. Σαν ένα λουλούδι που ανθίζει μέσα σ΄ένα καμμένο δάσος, μια όαση ανθρωπιάς και αγνών συναισθημάτων ...
Για να μας μεταδώσει την ιστορία αυτή ο Κώστας Παπαγεωργίου χρησιμοποιεί ένα ιδιαίτερο τρόπο. Η αφήγηση γίνεται, μέσα από τα βιώματα του νέου, με τη μορφή προφορικής σκέψης - προφορικού μονολόγου που καταλήγει σε αυτόματη γραφή. Χαρακτηρίζεται από τη διάσπαση του λογικού ειρμού και την άτεχνη προβολή ενστικτωδών παρορμήσεων του υποσυνείδητου, του εφήβου. Η σκέψη του υπαγορεύεται χωρίς το φιλτράρισμα της λογικής ή της ηθικής. Ακριβώς γι΄αυτό το λόγο είναι πιθανό να σοκάρει κάποιους η αμεσότητα και η παραστατικότητα των άφθονων ερωτικών στιγμών αλλά και η εξοικίωση του νεαρού με την έννοια του θανάτου. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα δε γίνεται χυδαίο ή πορνογραφικό. Είναι ένα βιβλίο όπου κυριαρχεί η αντίθεση. Ο έρωτας και ο θάνατος, ο πόθος και το μίσος, τα καταπιεσμένα πάθη που προσπαθούν να βρουν διέξοδο αλλά συγκρατούνται απο τους ηθικούς κανόνες της εποχής.

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Τίτλος: Των αγίων πάντων
Συγγραφέας: Κώστας Παπαγεωργίου
Σελίδες: 180
ISBN 960-393-668-5

Κωνσταντίνος Μποζινάκης