Δόκτωρ Φάουστους με τον Δημήτρη Λιγνάδη

13.12.2005
Ο αναγεννησιακός άνθρωπος, το άτομο που αναζητά τα όριά του με οποιοδήποτε κόστος, το πρόσωπο που ισορροπεί ανάμεσα στην απόλαυση και τις τύψεις της «αμαρτίας» είναι ο ήρωας του έργου του Κρίστοφερ Μάρλοου «Δόκτωρ Φάουστους.
Το έργο: Ο αναγεννησιακός άνθρωπος, το άτομο που αναζητά τα όριά του με οποιοδήποτε κόστος, το πρόσωπο που ισορροπεί ανάμεσα στην απόλαυση και τις τύψεις της «αμαρτίας» είναι ο ήρωας του έργου του Κρίστοφερ Μάρλοου «Δόκτωρ Φάουστους».

Βασισμένο στη μυθική ιστορία του αλχημιστή επιστήμονα, το έργο είναι το πρώτο δείγμα της φαουστικής περιπέτειας, που θα συμπληρωθεί αργότερα από τον Γκαίτε, τον Γκουνό, τον Τόμας Μαν και άλλους.

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Ο Κρίστοφερ Μάρλοου, η σημαντικότερος εκπρόσωπος της ελισαβετιανής δραματουργίας μετά τον Σαίξπηρ, έγραψε το «Δόκτωρ Φάουστους» το 1588-9.
Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει για πρώτη φορά το έργο, σε μετάφραση της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη και σε σκηνοθεσία- διασκευή του Δημήτρη Λιγνάδη.
Τα σκηνικά-κοστούμια είναι της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου, η μουσική του Δημοσθένη Γρίβα και η κίνηση του Κωνσταντίνου Ρήγου. Οι φωτισμοί είναι του Σάκη Μπιρμπίλη και βοηθός σκηνοθέτη η Ελευθερία Μπενοβία.

Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Μίνως Θεοχάρης, Όμηρος Πουλάκης, Χρήστος Καρνάκης, Γιώργος Οικονόμου, Νικόλας Παπαγιάννης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Γιώργος Φριντζήλας, Μάριος Ιωάννου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μαρία Παπαστεφανάκη, Λήδα Μανιατάκου, Χριστίνα Μαξούρη, Νικόλας Παπαγιάννης, Ανδρομάχη Χρυσομάλλη, Αγορίτσα Οικονόμου, Δημήτρης Λιόλιος, Τζίνα Θλιβέρη, Ηλέκτρα Τσακαλιά


Τι μας άρεσε:
- Η σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη που μολονότι καταπιάστηκε με ένα πολύ δύσκολο κείμενο, κατάφερε με την ευρηματικότητα του να το κάνει κατανοητό στο ευρύ κοινό αναδεικνύοντας τη διαχρόνικότητά του και γοητεύοντάς με την περιπέτειά και την ακραία στάση της ζωής του Δόκτορα Φάουστους.

- Η ερμηνεία του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος μας εξέπληξε με την καυστικότητα των λόγων του, το υποδόριο χιούμορ του, αλλά και με την τόλμη του να παρουσιάσει τον «δικό» του Δόκτορα Φάουστους στη τελευταία πράξη του έργου.

- Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος στο ρόλο του Μεφιστοφελή που παρασύρει τον Φάουστους με τα θέλγητρά του.

- Τα ευφάνταστα σκηνικά και τα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια επιμελημένα κοστούμια της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου. Τα σκηνικά που εναλλάσσονταν χωρίς να κουράζουν καθόλου μας μετέφεραν ευχάριστα από τη μία σκηνή στην άλλη. Η περούκα του Αινστάιν, το κοστούμι του Μεφιστοφελή και το σκηνικό που απεικόνιζε το Βατικανό μας κέρδισαν από μόνα τους.


Σε ποιον απευθύνεται: Σε όλους τους θεατρόφιλους που έχουν βαρεθεί τα κλασικά ανεβάσματα.... και σε όλους όσοι θέλουν να κατανοήσουν απόλυτα το μύθο του Φάουστ.




Πότε να πάω και που να παρκάρω:
Καλό θα ήταν να φροντίσετε λίγες ημέρες πριν για τα εισιτήρια σας ειδικά αν σκοπεύετε να την παρακολουθήσετε σαββατοκύριακο.
Το θέατρο βρίσκεται στην οδό Αμοργού 20 στην Κυψέλη, οπότε το παρκάρισμα προβλέπεται αρκετά δύσκολο. Υπάρχουν ωστόσο αρκετά ιδιωτικά πάρκινγκ κοντά στο θέατρο...

Διάρκεια: 110'

Ημέρες και Ωρες παραστάσεων

Δευτέρα- Τετάρτη: Αργεί
Πέμπτη- Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 19.00

Τιμές Εισιτηρίων

Κανονικό: 20 € Φοιτητικό: 10 €
Λαϊκή (Πέμπτη Βράδυ)
Κανονικό: 18 € Φοιτητικό: 10 €


Γεωργία Οικονόμου