Άννα, τώρα κοιμήσου

01.06.2001
Ο Κώστας Παπαγεωργίου, στο μυθιστόρημά του "Άννα, τώρα κοιμήσου", πραγματεύεται τον έρωτα και τον πόνο που προκαλεί ο χαμός του. Με γλώσσα μεστή και απλή καταγράφει τις σκέψεις και το παραλήρημα του ήρωά του, διεισδύει στην ψυχή του, παρασύροντας τους αναγνώστες σε ένα ταξίδι στη μνήμη της ψυχής και του σώματος.
Ο Κώστας Παπαγεωργίου, στο μυθιστόρημά του "Άννα, τώρα κοιμήσου", πραγματεύεται τον έρωτα και τον πόνο που προκαλεί ο χαμός του. Με γλώσσα μεστή και απλή καταγράφει τις σκέψεις και το παραλήρημα του ήρωά του, διεισδύει στην ψυχή του, παρασύροντας τους αναγνώστες σε ένα ταξίδι στη μνήμη της ψυχής και του σώματος. Μιλάει για τα "αγάλματα" που υπάρχουν στη ζωή όλων μας, για τους ανθρώπους που ερωτευόμαστε, εξιδανικεύουμε αλλά που ο φόβος της απομυθοποίησής τους δε μας αφήνει να δούμε τις ανάγκες τους και την πεζή πλευρά της ζωής τους. Γιατί τα "αγάλματα" δεν έχουν ανάγκες, αδυναμίες και απαιτήσεις.
"Αλλά γιατί, το πίστευα αλλά πώς, γιατί μόλις αντίκρισα το πρόσωπό μου στον καθρέφτη μου ήρθε η σκέψη ότι η αγάπη της ήταν για μένα κάτι σαν - που δεν μπορούσα να το πω κι ας το αισθανόμουν ότι η αγάπη της κρατούσε τους ιστούς του σώματός μου, θέλω να πω η αγάπη της, της Άννας η αγάπη ότι με στήριζε να υπάρχω ενώ χωρίς αυτήν, χωρίς της Άννας την αγάπη τώρα πώς κ.λ.π., γιατί ένας φόβος με κυρίευσε ότι χωρίς της Άννας την αγάπη εγώ θα διαλυθώ, γι' αυτό φοβήθηκα ότι θα διαλυθώ μπροστά στα μάτια της Φιλιώς, ότι εγώ θα διαλυθεί το πρόσωπό μου, το ίδιο τα χέρια μου θα πέσουνε στο πάτωμα σπασμένα κλαδιά. Γι' αυτό φοβήθηκα και τρόμαξα ότι ορίστε τώρα εγώ θα διαλυθώ από ασκήμια έτσι γυμνός από της Άννας την αγάπη".
Το ερωτικό παραλήρημα ενός άντρα που, ανάμεσα σε δύο γυναίκες, συνειδητοποιεί ότι η αγάπη του άλλου αποτελεί το συνεκτικό ιστό του σώματος και της ψυχής του, και ότι η απώλεια αυτής της αγάπης τον βυθίζει σε ένα τεράστιο κενό, όπου οι διαστάσεις του χρόνου, καθώς και τα όρια ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα καταργούνται.Εντέλει, συνειδητοποιεί ότι δύο είναι οι στιγμές κατά τις οποίες ο έρωτας έχει την ανυπέρβλητη δύναμη που, συνήθως, του αναγνωρίζουν: η μία είναι η στιγμή της γέννησής του και η άλλη αυτή του θανάτου του. Το μεταξύ αυτών των στιγμών διάστημα δεν είναι παρά ένα διάστημα χειμέριας νάρκης, στη διάρκεια του οποίου τον πρώτο λόγο έχουν η ψευδαίσθηση και οι αυταπάτες.
Το βιβλίο του Κώστα Παπαγεωργίου αφορά την αληθινή πλευρά του έρωτα, που ποτέ δεν είναι ροζ.

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Τίτλος: Άννα, τώρα κοιμήσου
Συγγραφέας: Ο Κώστας Παπαγεωργίου
Σειρά: Ελληνική Λογοτεχνία
Σελ.: 166
ISBN 960-393-665-0