Η Πίνα Μπάους στο Ηρώδειο, μην τη χάσετε!

31.05.2001
Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, την έχει αποκαλέσει "αυτοκράτειρα του μοντέρνου χορού." O λόγος για τη Γερμανίδα χορογράφο Pina Βausch, η οποία κατάφερε με τις ριζοσπαστικές τεχνικές της να καταλύσει τα όρια μεταξύ χορού και θεάτρου δημιουργώντας έτσι μια καινούρια έκφραση. Στις 8 και 9 Ιουλίου, η Pina Bausch και το Tanztheater Wuppertal παρουσιάζουν το 1980: A Piece by Pina Bausch, στο Ηρώδειο.
Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, την έχει αποκαλέσει "αυτοκράτειρα του μοντέρνου χορού." O λόγος για τη Γερμανίδα χορογράφο Pina Βausch, η οποία κατάφερε με τις ριζοσπαστικές τεχνικές της να καταλύσει τα όρια μεταξύ χορού και θεάτρου δημιουργώντας έτσι μια καινούρια έκφραση.

Μια από τις πρωτοπόρους του "dance theatre," η Bausch παρουσιάζει χορογραφικές αναπαράστασεις της ανθρώπινης αποξένωσης που συνδυάζουν διάλογο, κίνηση, κωμωδία και τρόμο. Όμως, η επιλογή της να κρατά μια ουδέτερη στάση όσον αφορά την αγριότητα στις χορογραφίες της, έχει σχολιαστεί αρνητικά από κάποιους κριτικούς της. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικα στη δουλειά της Βausch, είναι ότι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του απλού ανθρώπου και του ηθοποιού/χορευτή συχνά καταλύεται κι έτσι ο θεατής έχει συχνά την αίσθηση ότι παρακολουθεί πραγματικά γεγονότα. Μέσω της κυριολεκτικής προσέγγισης των θεμάτων, οι χορογραφίες της γίνονται κατανοητές κι από τους μη ειδήμονες του είδους. Η Βausch έχει συντελέσει στη μορφοποίηση μιας ορισμένης εκφραστικής και μιας σωματικότητας, όχι μόνον έχει εισπράξει εδώ και χρόνια εγκώμια και έχει δεχθεί πολυάριθμα σημαντικά βραβεία σε όλο τον πλανήτη, αλλά και έχει επηρεάσει όσο λίγοι τις σημερινές θεατρικές εξελίξεις, επιρροή που εντοπίζεται πέρα από τα καθαρόαιμα θεάματα χορευτικού θεάτρου, εκεί όπου ο χορός συναντάει το θέατρο. Οι χορευτές της Βausch δε χορεύουν με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Εκτελούν σωματικούς μονολόγους, με τεχνική τελειότητα, ένταση, συγκίνηση, αισθησιασμό. Όπως άλλωστε, έχει πει "Αναζητώ να μιλήσω για τη ζωή που μας περιβάλλει, για την ύπαρξη, για μας. Το ουσιώδες πρόβλημα είναι ότι η ζωή δεν μπορεί πάντα να χορεύει με τις παραδοσιακές αισθητικές φόρμες".


Στις 8 και 9 Ιουλίου, η Pina Bausch και το Tanztheater Wuppertal παρουσιάζουν το 1980: A Piece by Pina Bausch, στο Ηρώδειο. To έργο αυτό είναι μία διαδρομή ανάμεσα σε παιδικά παιχνίδια, φόβους, φαντασιώσεις και την επίδρασή τους στην ενήλικη ζωή. Η παράσταση διαρκεί 4 ώρες. Μην κάνετε το λάθος να φύγετε στο διάλειμμα, θα χάσετε το καλύτερο.

Η Φιλιππίνα (Πίνα) Μπάους γεννήθηκε στο Ζόλιγκεν της Γερμανίας στις 27 Ιουλίου 1940. Άρχισε σπουδές χορού σε ηλικία 14 χρόνων στη Σχολή Φόλκβανγκ του Έσσεν, από την οποία αποφοίτησε το 1958. Την περίοδο 1959-62 σπούδασε στη Σχολή Τζούλλιαρντ της Νέας Υόρκης με διακεκριμένους καθηγητές και εργάστηκε σε διάφορες χορευτικές ομάδες. Επειτα από εμφανίσεις στο Νέο Αμερικανικό Μπαλέτο και στο Μπαλέτο της Μετροπόλιταν Όπερας, επέστρεψε στη Γερμανία το 1962. Εγινε μέλος του Μπαλέτου Φόλκβανγκ, που μόλις είχε ιδρύσει ο Κουρτ Γιόος, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε γνωστά φεστιβάλ όπως του Σλέβιγκ - Χόλσταϊν, του Σπολέτο, του Ζάλτσμπουργκ. Το 1968 άρχισε να χορογραφεί για το Μπαλέτο Φόλκβανγκ. Από το 1969 μέχρι το 1973 είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μπαλέτου, το οποίο πήρε την ονομασία Στούντιο Χορού Φόλκβανγκ. Παράλληλα, συνεργάστηκε ως προσκεκλημένη χορεύτρια και χορογράφος, με χοροθέατρα και χορευτικές ομάδες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το 1973 εγκαταστάθηκε στο Βούππερταλ και ανέλαβε τη διεύθυνση του Μπαλέτου του Θεάτρου του Βούππερταλ, που αργότερα μετονομάστηκε σε Χοροθέατρο Πίνα Μπάους. Το 1982 έπαιξε στην ταινία του Φελλίνι E la nave va. Το 1983 ανέλαβε πάλι την καλλιτεχνική διεύθυνση του Στούντιο Χορού Φόλκβανγκ, ενώ από το 1983 μέχρι το 1989 διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Χορού της Ανωτάτης Σχολής Φόλκβανγκ του Έσσεν.

Μέχρι σήμερα έχει χορογραφήσει και παρουσιάσει με το Χοροθέατρό της περισσότερα από τριάντα έργα, πάνω σε κλασική αλλά και σύγχρονη πρωτοποριακή μουσική. Για την παρουσίαση χοροδραμάτων της έχει επίσης συνεργαστεί με θέατρα, λυρικές σκηνές, σχολές, πανεπιστήμια, φεστιβάλ και άλλους οργανισμούς στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Σχετικά URL: Στα Γερμανικά , Στα Αγγλικά