Καζούο Ισιγκούρο, Μη μ' αφήσεις ποτέ (*****)

21.11.2005
Ο Καζούο Ισιγκούρο στο νέο του μυθιστόρημα «Μη με αφήσεις ποτέ» καταπιάνεται με πολύ εύστοχο τρόπο με το θέμα της ανθρώπινης κλωνοποίησης. Το μυθιστόρημα σαγηνεύει από την αρχή τον αναγνώστη και μας μεταφέρει σε μία διαφορετική κοινωνία, αυτή των «δωρητών» που περιμένουν να «ολοκληρώσουν» και των «συνοδών» τους και μας παρασύρει στο ιδιαιτέρως περίεργο κλίμα του βιβλίου.

Η Κάθι, η Ρουθ και ο Τόμι ήταν μαθητές στο Χέιλσαμ - ένα ειδυλλιακό οικοτροφείο, χαμένο κάπου στην αγγλική ύπαιθρο. Εκεί ζουν τα παιδικά τους χρόνια εσώκλειστοι. Διδάσκονται ιστορία, μαθηματικά, λογοτεχνία, ερωτεύονται, αθλούνται... Όμως, για ποιον ακριβώς λόγο βρίσκονταν εκεί;
Τα παιδιά αυτά προστατεύονταν με προσοχή από τον εξωτερικό κόσμο κι ανατράφηκαν με τη γνώση ότι ήταν ιδιαίτερα πλάσματα.
Αρκετά χρόνια αργότερα, η 31χρονη πλέον Κάθι, ασκώντας το επάγγελμα της «συνοδού» σε γνωστούς και αγνώστους «δωρητές» οργάνων, επιτρέπει στον εαυτό της να υποκύψει στην έλξη της μνήμης. Κι αυτή η κατάβαση στο παρελθόν, στους μαιάνδρους μιας φαινομενικά ευτυχισμένης παιδικής ηλικίας, θα φέρει στην επιφάνεια παράξενα, σκοτεινά μυστικά, θα τη βοηθήσει να αντέξει τα χτυπήματα ενός σκληρού κόσμου και να επανατοποθετήσει τις σχέσεις της με τους ανθρώπους που αγαπά.

Ο Καζούο Ισιγκούρο στο νέο του μυθιστόρημα «Μη μ' αφήσεις ποτέ» καταπιάνεται με πολύ εύστοχο τρόπο με το θέμα της ανθρώπινης κλωνοποίησης. Το μυθιστόρημα σαγηνεύει από την αρχή τον αναγνώστη και τον μεταφέρει σε μία διαφορετική κοινωνία, αυτή των «δωρητών» που περιμένουν να «ολοκληρώσουν» και των «συνοδών» τους. Παράλληλα, η κλιμακωτή εξέλιξη των γεγονότων και η σταδιακή αποκάλυψη της αλήθειας δημιουργούν ένα συναίσθημα αγωνίας και προσμονής για ένα δεξιοτεχνικά δουλεμένο τέλος.

Να σημειωθεί ότι ο Ισιγκούρο, έχει βραβευτεί με το βραβείο Μπούκερ για «Τα απομεινάρια μιας μέρας», ενώ φέτος το «Μη με αφήσεις ποτέ» κονταροχτυπήθηκε με τη «Θάλασσα» του Τζον Μπάνβιλ για το ίδιο βραβείο.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Συγγραφέας: Καζούο Ισιγκούρο
Τίτλος: Μη μ' αφήσεις ποτέ
Μετάφραση: Τόνια Κοβαλένκο
Σελίδες: 336

Γεωργία Οικονόμου