"Σκηνές από ένα Γάμο" με Καραμπέτη- Χατζησάββα

16.11.2005
Το έργο «Σκηνές από ένα Γάμο» του κορυφαίου Σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν παρουσιάζεται από το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στη σκηνή του θεάτρου Προσκήνιο σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, με δύο σπουδαίους πρωταγωνιστές, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον Μηνά Χατζησάββα.
Το έργο «Σκηνές από ένα Γάμο» του κορυφαίου Σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν παρουσιάζεται από το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στη σκηνή του θεάτρου Προσκήνιο σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, με δύο σπουδαίους πρωταγωνιστές, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον Μηνά Χατζησάββα.

Πρόκειται για το τρίτο έργο του Μπέργκμαν που παρουσιάζεται στην Ελλάδα μετά την Τελευταία Κραυγή (παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Μιχαηλίδης με τον Μηνά Χατζησάββα) και τη Φθινοπωρινή Σονάτα (σε σκηνοθεσία Δημήτρη Οικονόμου).

Οι Σκηνές από έναν Γάμο πρωτογράφτηκαν με τη μορφή τηλεοπτικού σεναρίου στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Στη συνέχεια γυρίστηκαν το 1973 για τον κινηματογράφο με τους ίδιους πρωταγωνιστές, Λιβ Ούλμαν, Έρλαντ Γιοζεφσον, Μπίμπι Αντερσον, Γκουνέλ Λίντμπλομ.

Στις 30 Απριλίου του 1981 παρουσιάστηκαν στη θεατρική τους μορφή στο Residenztheater του Μονάχου σε διασκευή και σκηνοθεσία του ίδιου του Μπέργκμαν ως το τρίτο έργο του περίφημου Bergman Project, το οποίο περιλάμβανε το Κουκλόσπιτο του Ίψεν και την Δεσποινίδα Ζυλί του Στρίντμπεργκ.

Το θεατρικό έργο Σκηνές από έναν Γάμο αποτελείται από οκτώ επεισόδια καθώς και από ισάριθμα ιντερλούδια, τα οποία δίνουν την δυνατότητα στους δύο ηθοποιούς να απευθύνονται στον θεατή και να τον προετοιμάζουν για την επόμενη ενότητα. Το έργο πραγματεύεται τη διαδρομή ενός σύγχρονου ζευγαριού από τον ‘ανώδυνο γάμο’ στο ‘επώδυνο διαζύγιο’, από την ‘ανεμελιά’ στην ‘αυτογνωσία’ από την ‘απόρριψη’ στην ‘αποδοχή’.

Έργο καθαρά ανθρωποκεντρικό εστιάζεται στην αγωνιώδη προσπάθεια ενός άνδρα και μιας γυναίκας να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους είτε αγαπώντας είτε πληγώνοντας ο ένας τον άλλον, διεκδικώντας ωστόσο ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τα δικά του μέσα την αυτονομία του. Η γλώσσα του θεατρικού έργου είναι άμεση, απλή και πλούσια σε συναισθηματικές αποχρώσεις, χαρακτηριστικά της Μπεργκμανικής γραφής γενικότερα.

Η μετάφραση του έργου από τα Σουηδικά είναι του Ζαννή Ψάλτη. Η Νικαίτη Κοντούρη υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης και ο Γιώργος Πάτσας τα σκηνικά και τα κοστούμια. Οι φωτισμοί είναι του Φίλιππου Κουτσαφτή, η σύνθεση ήχων και η μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Ιατρόπουλου και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Νατάσσα Τριανταφύλλη.

Στα video της παράστασης εμφανίζονται: Μαρία Καβογιάννη, Δήμητρα Χατούπη, Άλκης Παναγιωτίδης, Γιώργος Παπαγεωργίου και οι μικρές Νίκη και Όλγα Σκιαδαρέση.

Η παραγωγή είναι του Γιώργου και της Σωτηρίας Κυπραίου.

Θέατρο Προσκήνιο, Καπνοκοπτηρίου 8 και Στουρνάρη, τηλ. 2108252242

Παραστάσεις:
Τετάρτη 7.30 μ.μ.
Πέμπτη, Παρασκευή 9.15 μ.μ.
Σάββατο 6.00 μ.μ. & 9.15 μ.μ.
Κυριακή 8.00 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: € 21, € 15 φοιτητικό.