Οι 100 καλύτερες ταινίες μου

18.05.2001
Το βιβλίο αυτό δεν επιδιώκει να είναι μια ιστορία του παγκοσμίου κινηματογράφου, έστω κι αν οι ταινίες καλύπτουν μια περίοδο από τις αρχές της εμφάνισης της νέας αυτής τέχνης μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα. Γράφτηκε βασικά με αφορμή την έναρξη ενός νέου αιώνα, και μιας νέας χιλιετίας, για να παρουσιάσει μια εντελώς προσωπική μου επιλογή με τις 100 καλύτερες ταινίες μου, όπως το τονίζει και ο τίτλος του.
"Στη δική μου επιλογή ο καθένας, μαζί και εγώ, θα είχε να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάποιους τίτλους. Στο σύνολο όμως, κι αυτό είναι που αξίζει, η επιλογή αύτη που έχω μπροστά μου είναι η καλύτερη που μπορούσα να φανταστώ. Κι είναι ακριβώς γι' αυτό το λόγο που πιστεύω ότι ένα τέτοιο βιβλίο αξίζει να το έχει κανείς και να το μελετά, αλλά πάνω απ' όλα, να βλέπει και να ξαναβλέπει τις ταινίες που επέλεξε ο Νίνος Μικελίδης. Γιατί με τέτοιες ταινίες, από έναν άνθρωπο που αγαπά πραγματικά κι απ' ότι ξέρω με πάθος τον κινηματογράφο, μπορεί κανείς να μάθει ολόκληρη την ιστορία του κινηματογράφου και όχι μόνο του αμερικανικού." (απόσπασμα από τον πρόλογο του Εμίρ Κουστουρίτσα)

"Ο αιώνας που σημαδεύτηκε από τον κινηματογράφο, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τέχνη, τελείωσε: η Εβδομη όμως, αναμφισβήτητα πιο λαϊκή απ' όλες τις άλλες, Τέχνη συνεχίζει την πορεία της, γιατί έχει ακόμη πολλά να μας πει και να μας προσφέρει. Το βιβλίο αυτό δεν επιδιώκει να είναι μια ιστορία του παγκοσμίου κινηματογράφου, έστω κι αν οι ταινίες καλύπτουν μια περίοδο από τις αρχές της εμφάνισης της νέας αυτής τέχνης μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα. Γράφτηκε βασικά με αφορμή την έναρξη ενός νέου αιώνα, και μιας νέας χιλιετίας, για να παρουσιάσει μια εντελώς προσωπική μου επιλογή με τις 100 καλύτερες ταινίες μου, όπως το τονίζει και ο τίτλος του.
Πρέπει όμως να το τονίσω από την αρχή ότι αυτές είναι μόνο 100 από τις αγαπημένες μου ταινίες. Στις 40.0000 περίπου ταινίες, βούβες και ομιλούσες, που έχω δει από τότε που άρχισα να πηγαίνω στο σινεμά, έχω ξεχωρίσει πολύ περισσότερες από 100 ταινίες που πράγματι αγάπησα. Με αποτέλεσμα να μη χωράνε όλες στον κατάλογο που παρουσιάζει το βιβλίο αυτό. Πρέπει ακόμη να τονίσω ότι, αν έκανα μια νέα επιλογή σήμερα, ίσως να άλλαζα μερικούς από τους τίτλους, μία και με μεγάλη μου λύπη αναγκάστηκα ν' αφήσω απ' έξω αρκετές ταινίες που αγαπώ με το αγαπώ με το ίδιο θα έλεγα πάθος. Πάντως, ένα είναι σίγουρο: οι ταινίες που έχετε μπροστάσας είναι ταινίες με τις οποίες μεγάλωσα, που μου έδωσαν και εξακολουθούν να μου δίνουν τη γεύση και την αίσθηση της μαγείας των κινουμένων εικόνων που αισθάνθηκαν την πρώτη εκείνη μέρα, στο Παρίσι του 1895, οι θεατές που παρακολούθησαν τη δημόσια προβολή των αδελφών Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ. Ταινίες που, ταυτόχρονα, σου δίνουν την εικόνα του τι θα πει κινηματογράφος, του πως εξελίχθηκε η μοναδική αυτή τέχνη και γιατί παραμένει μια τέχνη θαυμάσια και ανυπέρβλητη, που συνδυάζει με τον καλύτερο και πιο ελκυστικό τρόπο όλες τις άλλες τέχνες που προηγήθηκαν."(απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου)

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Οι 100 καλύτερες ταινίες μου
Συγγραφέας : Νίνος Φενέκ Μικελίδης
Πρόλογος Εμίρ Κουστουρίτσα
Σελίδες : 240
ISBN: 960-03-2061-1