H Αλτσίνα του Χέντελ στην Εθνική Λυρική Σκηνή

26.01.2005
Την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου η Εθνική Λυρική Σκηνή ανεβάζει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση την όπερα του Χέντελ «Αλτσίνα», η οποία είναι η πρώτη νέα παραγωγή του 2005. Πρόκειται για την 30η όπερα του μεγάλου μουσουργού που είναι και χαρακτηριστικό δείγμα μπαρόκ.
Την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου η Εθνική Λυρική Σκηνή ανεβάζει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση την όπερα του Χέντελ «Αλτσίνα», η οποία είναι η πρώτη νέα παραγωγή του 2005. Πρόκειται για την 30η όπερα του μεγάλου μουσουργού που είναι και χαρακτηριστικό δείγμα μπαρόκ.

Η «Αλτσίνα» μαζί με τον Ορλάνδο» και τον «Αριοδάντη» που είχαν προηγηθεί, ολοκληρώνει την τριλογία έργων του Χέντελ εμπνευσμένων από το επικό ποίημα «Ορλάνδος Μαινόμενος». Ο Χέντελ άρχισε το σχεδιασμό της όπερας τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 1735 και την ολοκλήρωσε τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, οκτώ μόλις ημέρες πριν από την πρεμιέρα της.

Δεν είναι γνωστό σε ποιον ανήκει το λιμπρέτο της όπερας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελεί αναπροσαρμογή του παλιότερου ποιητικού κειμένου του Κάρλο Μπρόσκι, με τίτλο «Το νησί της Αλτσίνα» και βασίζεται στην 6η και 7η Ωδή του επικού ποιήματος «Μαινόμενος Ορλάνδος» του Λουντοβίκο Αριόστο. Ο Χέντελ έφερε το κείμενο του Μπρόσκι στο Λονδίνο, μετά από ένα ταξίδι του στην ευρώπη. Υποδειγματικά ευαίσθητος, πάντοτε στις απιτήσεις του λονδρέζικου κοινού ο Χέντελ, για να μην απογοητεύσει, περιοόρισε τα διαλογικά μέρη και προσάρμοσε τις άριες στους διαθέσιμους τραγουδιστές. Ήταν αποφασισμένος να συνθέσει μια όπερα εξαιρετικά εντυπωσιακή με στόχο την άμεση επιτυχία.
Πράγματι η πρεμιέρα της «Αλτσίνα» σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Ως το τέλος της καλλιτεχνικής περιόδου συμπλήρωσε 18 παραστάσεις και ο Χέντελ αποφάσισε να ανοίξει τη νέα καλλιτεχνική περίοδο με το ίδιο έργο, αφού αφαίρεσε τα χορευτικά μέρη. Το 1738 η «Αλτσίνα» παρουσιάστηκε στη Γερμανία και , στη συνέχεια, σιώπησε για δύο αιώνες. Η πρώτη σύγχρονη αναβίωσή της ήταν στις 14 Ιουνίου 1928 στη Λειψία.

Παρά το γεγονός ότι τα χορωδιακά του έργου είναι επηρεασμένα από τη γαλλική όπερα, η «Αλτσίνα» ανήκει στην κατηγορία της ιταλικής σοβαρής όπερας. Ο Χέντελ είναι από τους λίγους συνθέτες που υποστήριζε, μέσα από το έργο του, ότι οι οπερατικοί χαρακτήρες είναι σαν τους κανονικούς ανθρώπους. Έχουν καλές και κακές πλευρές, οι οποίες εξωτερικεύονται ανάλογα με τις διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις. Η εξαιρετικά επιτυχημένη σκιαγράφηση των χαρακτήρων στην «Αλτσίνα» έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επιτυχία της όπερας.

Η υπόθεση της όπερας εξελίσσεται στο νησί της μάγισσας Αλτσίνα. Η μάγισσα σαν μια άλλη Κίρκη, γοητεύει τους ήρωες και αφού συνευρεθεί μαζί τους, τους μεταμορφώνει σε άγρια θηρία και τους κρατά δέσμιούς της. Ερωτευμένη με τον παλατιανό Ρούτζερο, καλείται να αντιμετωπίσει την αγαπημένη του, Μπρανταμάντε, η οποία, μεταμφιεσμένη ως Ριτσάρντο, έρχεται να τον σώσει.

Συντελεστές:
Μουσική Διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης
Μουσική Διδασκαλία: Άρης Χριστοφέλλης
Σκηνοθεσία: Παναγής Παγουλάτος
Σκηνικά-Κουστουμιά: Πάρης Μέξης
Χορογραφία: Έφη Καρακώστα
Φωτισμοί: Γιάννης Θεοδωρίδης
Ρμηνευτές: Μάτα Κατσούλη, Μάιρη-Έλεν Νέζη, Ειρήνη Καραγιάννη, Νίκος Στεφάνου, Ελπινίκη Ζερβού, Πέτρος Μαγουλάς, Μίνα Πολυχρόνου

Παραστάσεις:
30 Ιανουαρίου, 4, 9, 13, και 19 Φεβρουαρίου