«Χορός» εκατομμυρίων ευρώ για την... κόρη του Πικάσο

23.04.2009
Λίγους μήνες μετά την οδυνηρή «Γκερνίκα», ο Πικάσο ζωγράφισε την κόρη του Μάγια, ένα πορτρέτο - ύμνο στη ζωή. Αυτό το έργο του 1938, με τίτλο «Η δυόμισι ετών κόρη του καλλιτέχνη με ένα πλοίο», αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις δημοπρασίες Ιμπρεσιονιστών και Μοντέρνας Τέχνης του οίκου Σόθμπις στις 5 και 6 Μαϊου στη Νέα Υόρκη, με τιμή εκτίμησης μεταξύ 12,1 και 18,1 εκατ. ευρώ.

Λίγους μήνες μετά την οδυνηρή «Γκερνίκα», ο Πικάσο ζωγράφισε την κόρη του Μάγια, ένα πορτρέτο - ύμνο στη ζωή.

Αυτό το έργο του 1938, με τίτλο «Η δυόμισι ετών κόρη του καλλιτέχνη με ένα πλοίο», αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις δημοπρασίες Ιμπρεσιονιστών και Μοντέρνας Τέχνης του οίκου Σόθμπις στις 5 και 6 Μαϊου στη Νέα Υόρκη, με τιμή εκτίμησης μεταξύ 12,1 και 18,1 εκατ. ευρώ.

Το πορτρέτο της Μάγιας, η οποία έμοιαζε εκπληκτικά με τη μητέρα της Μαρί -Τερέζ, παρέμεινε στη προσωπική συλλογή του Πικάσο μέχρι τον θάνατό του 1973, ενώ από τη δεκαετία του 1980 βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή.

Με τις ίδιες τιμές εκτίμησης συμμετέχει σε επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο και ένα εξαιρετικό έργο του Τζακομέτι, «Η γάτα», του 1951, που αναπαριστά «τη μοναδική κομψότητα και ενέργεια του αιλουροειδούς σε μια ριζοσπαστικά στυλιζαρισμένη μορφή».

Μεταξύ άλλων, αυτές οι δημοπρασίες περιλαμβάνουν και μια ενότητα δέκα έργων της Ταμάρα ντε Λέμπικα από τη συλλογή του Γερμανού σχεδιαστή μόδας Wolfgang Joop.