Μόνο ένα χάρτινο φεγγάρι

19.04.2001
Η Μαίρη είναι εγκλωβισμένη σ' ένα γάμο χωρίς αγάπη, σε μια ζωή που δεν έχει επιλέξει η ίδια. Οι μέρες κυλούν μονότονα στην ουδέτερη Ιρλανδία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ?. Ωσπου ένα βομβαρδιστικό αεροπλάνο προσγειώνεται απρόσμενα έξω από τη μικρή πόλη προκαλώντας την έκπληξη αλλά και το φόβο των κατοίκων της. Τι ζητά ένα πολεμικό αεροπλάνο σε μια περιοχή όπου μόνο από τις εφημερίδες μαθαίνουν για τον πόλεμο; Αυτή η επίσκεψη θα αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων για λίγες μέρες. Παράλληλα, την άνοιξη του 1943 η Μαίρη θα
"Η καρδιά της Μαίρης χτυπούσε ακόμα δυνατά. Τι δουλειά είχε εκεί ένα αεροπλάνο; Και τι είδους αεροπλάνο ήταν; Ο πόλεμος φαινόταν να είναι πολύ μακριά. Είχε ακούσει για τους βομβαρδισμούς στο Δουβλίνο και τις επιδρομές στο Μπέλφαστ. Ο δικός της κόσμος όμως άρχιζε και τελείωνε στο νησί Ιντσιντόνι. Στο Γουέστ Κορκ η κατοχή ήταν μια λέξη που χρησιμοποιούσαν, όταν αναφέρονταν στην έλλειψη τροφίμων."
Η Μαίρη είναι εγκλωβισμένη σ' ένα γάμο χωρίς αγάπη, σε μια ζωή που δεν έχει επιλέξει η ίδια. Οι μέρες κυλούν μονότονα στην ουδέτερη Ιρλανδία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ... Ωσπου ένα βομβαρδιστικό αεροπλάνο προσγειώνεται απρόσμενα έξω από τη μικρή πόλη προκαλώντας την έκπληξη αλλά και το φόβο των κατοίκων της. Τι ζητά ένα πολεμικό αεροπλάνο σε μια περιοχή όπου μόνο από τις εφημερίδες μαθαίνουν για τον πόλεμο; Αυτή η επίσκεψη θα αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων για λίγες μέρες. Παράλληλα, την άνοιξη του 1943 η Μαίρη θα ζήσει ό,τι δεν τολμούσε ποτέ να ονειρευτεί και θα νιώσει πως η δική της ζωή αλλάζει για πάντα...
Μια αληθινή ιστορία αγάπης ανάμεσα σε μια Ιρλανδή κι ένα μέλος του πληρώματος του αεροπλάνου που προσγειώθηκε στο Κλονακίτι. Μόνος μάρτυρας ένα χάρτινο φεγγάρι. Τυπικά πάντως, για τις αρχές της Ιρλανδίας, της Μεγάλης Βρετανία και της Αμερικής, το αεροπλάνο και το πλήρωμά του δεν πάτησαν ποτέ στην ιρλανδική γη.
Ενα μυθιστόρημα που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη καθώς περιγράφονται με απλότητα και συνάμα γλαφυρά οι σχέσεις ανάμεσα στους κατοίκους της μικρής Ιρλανδικής πόλης.
Η Κριστίνα Πίσκο γοητεύτηκε από την Ιρλανδία, όταν το 1990 βρέθηκε στο Κέρι προκειμένου να καλύψει δημοσιογραφικά ένα πολιτικό θέμα για βελγικό κανάλι. Εκεί άκουσε την ιστορία του βομβαρδιστικού Β-17 που προσγειώθηκε κοντά στο Κλονακίτι στις 7 Απριλίου του 1943 και τέσσερα χρόνια αργότερα αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα της στις Βρυξέλες και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ιρλανδία. Εκεί αφοσιώθηκε στην έρευνα γύρω από την προσγείωση του πολεμικού αεροπλάνου και έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα "Μόνο ένα χάρτινο φεγγάρι" βασιζόμενη σ' αυτή την πραγματική και συγκλονιστική ιστορία.

Εμπειρία Εκδοτική
Τίτλος: Μόνο ένα χάρτινο φεγγάρι - Μια αληθινή ιστορία
Συγγραφέας: Κριστίνα Πίσκο
Μετάφραση: Τίτσα Κ. Ξαγοράκη
Σελίδες: 288
Τιμή: 4300
ISBN: 960189610-8