49η εικαστική έκθεση Βενετίας....

05.04.2001
Στο Instituto Italiano di Cultura των Παρισίων, ο πρόεδρος της διεθνούς καλλιτεχνικής έκθεσης Μπιενάλε Βενετίας, Πάολο Μπαράτα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Χάραλντ Ζίμαν παρουσίασαν προς το γαλλικό Τύπο το πρόγραμμα και τις συμμετοχές στην 49η εικαστική έκθεση της Βενετίας. Παράλληλα, το γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Γαλλία ενημέρωσε για την ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε της Βενετίας, της οποίας οι πύλες ανοίγουν στις 9 Ιουνίου.
Στο Instituto Italiano di Cultura των Παρισίων, ο πρόεδρος της διεθνούς καλλιτεχνικής έκθεσης Μπιενάλε Βενετίας, Πάολο Μπαράτα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Χάραλντ Ζίμαν, παρουσίασαν προς το γαλλικό Τύπο το πρόγραμμα και τις συμμετοχές στην 49η εικαστική έκθεση της Βενετίας. Παράλληλα, το γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Γαλλία ενημέρωσε για την ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε της Βενετίας, της οποίας οι πύλες ανοίγουν στις 9 Ιουνίου.
Με τον "Σκεπτόμενο" (Le Penseur) του Αυγούστου Ροντέν στην είσοδο της έκθεσης και με ουσιαστικές καινοτομίες, όπως με την έκθεση πινάκων ζωγραφικής, συμπερίληψη ποιητικού φεστιβάλ, χορού και άλλα, ο Χάραλντ Ζίμαν θα προσπαθήσει να ξαναδώσει στην Μπιενάλε νέα αίγλη.
Σε αυτήν την πρώτη Μπιενάλε του 21ου αιώνα, η Ελλάδα συμμετέχει με τους καλλιτέχνες Νίκο Ναυρίδη, Ηλία Παπαηλιάκη και Ερση Χατζηαργυρού.
Η Ερση Χατζηαργυρού με σπουδές και πολύχρονη παραμονή στο Παρίσι (1976-1987) τοποθετεί ένα "κινητικό" έργο έξω από το ελληνικό περίπτερο. Το έργο βασίζεται στην προηγούμενη έρευνά της γύρω από το μυστηριώδες και επικίνδυνο τοπίο του αρχαιότερου ορυχείου της Ευρώπης, του Λαυρίου και ονομάζεται "Μήτις" από την ομηρική λέξη που υποδηλώνει το ανθρώπινο δημιούργημα, το κατασκεύασμα.
Ο Νίκος Ναυρίδης εκθέτει στο ελληνικό περίπτερο το έργο Looking for a place, μια εγκατάσταση βίντεο, με τέσσερις παράλληλες βιντεοπροβολές. Αυτό το εντυπωσιακό βίντεο αποτελεί στολίδι της ελληνικής πρότασης στην 49η Μπιενάλε καθώς πρόκειται για μια θεατρική σκηνή της ανθρώπινης ύπαρξης, η αγωνία του άγνωστου και η προσπάθεια εξεύρεσης προσωπικού τόπου.
Ο "βενιαμίν" της ελληνικής παρουσίας, Ηλίας Παπαηλιάκης δημιουργεί στο ελληνικό περίπτερο έναν ιδιαίτερο χώρο. Το έργο του βασίζεται στην ενασχόλησή του τα τελευταία χρόνια με τη διεύρυνση της επιβολής της κυρίαρχης εικόνας μέσα απο την ιστορία της τέχνης και την αντανάκλασή της στην εκάστοτε κοινωνική πραγματικότητα.
Η Μπιενάλε της Βενετίας ιδρύθηκε το 1898 και είναι το παλαιότερο διεθνές φεστιβάλ σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας. Με κοινό πάνω από δυο εκατομμύρια επισκέπτες και με περισσότερους από διακόσιους καλλιτέχνες από 57 χώρες (τόσες συμμετείχαν στην Μπιενάλε του 1997), θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και αναγνωρισμένα διεθνή γεγονότα στο χώρο της τέχνης.