Ο «Περικλής ο Ξανθίππου» συναντήθηκε χθες ξανά με τους Αθηναίους. Στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, όπου εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση, ένα μικρό αμφιθέατρο φέρνει τον επισκέπτη στην Πνύκα. Με φόντο μια μεγάλη φωτογραφία του Ιερού Βράχου, είναι σαν να ακούει τον Περικλή (του οποίου το πορτρέτο έχει στηθεί ακριβώς στη μέση) και να συνδιαλέγεται μαζί του. Ο διάλογος είναι, άλλωστε, ο πυρήνας της Δημοκρατίας.
Ακριβώς έναν χρόνο μετά τα περίλαμπρα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, ο Δημήτρης Παντερμαλής άνοιξε την έκθεση με μια σεμνή τελετή, χωρίς έξοδα. Η κοινωνία που δημιούργησε αυτά τα περίφημα έργα δεν ήταν μια ιδεώδης κοινωνία, είπε. Ηταν ανάλογη της δικής μας.
«Για πρώτη φορά το κράτος μπορούσε να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά και κάθε πολίτης να έχει άποψη γι’ αυτά. Μέσα από αυτήν την κοινωνία των συγκρούσεων, των αντιθέσεων, μέσα από ανατροπές και δυσκολίες, δημιουργήθηκαν όσα θαυμάζουμε 2.500 χρόνια μετά».
Βασικό έκθεμα είναι το πορτρέτο του Περικλή από το Μουσείο του Βερολίνου - μοναδικό αντίγραφο έργου του Κρησίλα, που εντοπίστηκε στη Λέσβο τον 19ο αιώνα.
«Σήμερα είναι μια σημαντική επέτειος», είπε η Λίνα Μενδώνη στο «Εθνος». «Οχι μόνο γιατί είμαστε ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου, αλλά και επειδή ξεκινάμε έτσι τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων. Με την ιδέα να συνδέονται μοναδικά έργα τέχνης με την ιστορία της εποχής τους, το πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκαν. Οραματιζόμαστε να τονίζεται αυτή η διάσταση, η οποία είναι αναγκαία».
Η έκθεση έχει στηθεί από τον Θ. Βάκουλη και τους συνεργάτες του στο ισόγειο. Δίπλα λειτουργεί βίντεο γουόλ με 10 σκίτσα του Στάθη, τα οποία του παρήγγειλε το Μουσείο. Τα υπέροχα σκίτσα θα μπορούσαν κάλλιστα να συνοδεύουν αρχαίους συγγραφείς, αφού η πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει, σχολίασε προς τον σκιτσογράφο η κ. Μενδώνη.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβορριάς, τα μέλη του Δ.Σ. του Μουσείου Ν. Δαμαλίτης, Π. Καρύδης, Ι. Στράγκα-Ηλιοπούλου, Χ. Μπούρας, Κ. Παράσχη, ο έφορος Ακροπόλεως Αλ. Μάντης, οι πρώην έφοροι Ισμήνη Τριάντη και Αλκηστις Χωρέμη, οι αρχαιολόγοι Χ. Κριτζάς, Χριστίνα Βλασσοπούλου, Σταματία Ελευθεράτου, Νικολέττα Σαραγά κ.ά.
Α.Κώττη