Ανακάλυψαν μοναδικό πορτρέτο του Σαίξπηρ

10.03.2009
Το μοναδικό πορτρέτο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που φιλοτεχνήθηκε, όταν ο σπουδαίος δραματουργός ήταν ακόμη εν ζωή, ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν Βρετανοί ειδικοί σε σπίτι της ιρλανδικής επαρχίας.Το πορτρέτο ανακαλύφθηκε στην περιοχή όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν «Το Θέατρο» στο Σόουρντιτς του Λονδίνου.

Ενθουσιασμένοι αρχαιολόγοι και μελετητές του Σαίξπηρ ανακοίνωσαν την εύρεση ενός πορτρέτου του 16ου αιώνα, το οποίο απεικονίζει τον βάρδο.

Το πορτρέτο ανακαλύφθηκε στην περιοχή όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν «Το Θέατρο» στο Σόουρντιτς του Λονδίνου - εκεί ο Σαίξπηρ ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή ως ηθοποιός και εκεί παρουσιάστηκε για πρώτη φορά «Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα».

Αν και δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι είναι η πραγματική μορφή του Σαίξπηρ αυτή που απεικονίζεται στο πορτρέτο, ωστόσο πιστεύεται ότι το έργο φιλοτεχνήθηκε το 1610, έξι χρόνια δηλαδή πριν από τον θάνατο του συγγραφέα.

Η ταυτότητα του προσώπου που απεικονίζεται στον πίνακα αποτελούσε πάντοτε μυστήριο, ο Στάνλεϊ Γουέλς, όμως, μια από τις μεγαλύτερες αυθεντίες του Σαίξπηρ παγκοσμίως, δηλώνει «90% βέβαιος» ότι ο πίνακας που φιλοτεχνήθηκε το 1610 απεικονίζει τον μεγαλύτερο βάρδο όλων των εποχών σε ηλικία 46 ετών.

Αν πράγματι καταλήξουν ότι πρόκειται για την αυθεντική μορφή του, αυτόματα θα τελειώσει η μακροχρόνια αντιπαράθεση σχετικά με την ακρίβεια των απεικονίσεών του.