Σπουδές από το Prado στο Βυζαντινό!

24.02.2009
El Greco, Vélasquez, Goya, Tiziano, Tintoreto, Dürer σε προσχέδια, μικρές και μεγαλύτερες σπουδές, καθώς κι ολοκληρωμένα αντίγραφα παρουσιάζονται στο κοινό της Αθήνας.
Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενεί από τις 4 Μαρτίου έως τις 3 Μαΐου 2009 σπουδές του Κωνσταντίνου Κ. Κερεστετζή από το Μουσείο του Prado.
El Greco, Vélasquez, Goya, Tiziano, Tintoreto, Dürer σε προσχέδια, μικρές και μεγαλύτερες σπουδές, καθώς κι ολοκληρωμένα αντίγραφα παρουσιάζονται στο κοινό της Αθήνας.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ισπανική Πρεσβεία κι έχει τίτλο «Σπουδή στο Prado».

Η έκθεση περιλαμβάνει προσωπογραφίες, τμήματα σωμάτων, λεπτομέρειες ευρύτερων συνθέσεων, ακόμη και πτυχώσεις υφασμάτων που προέρχονται από πίνακες του ιστορικού μουσείου. Ο Έλληνας καλλιτέχνης ξεκίνησε να φιλοτεχνεί τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση το 1990, όταν ήταν ακόμη σπουδαστής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Συνέχισε, όμως, να ασχολείται με αυτά έως το 2007, όταν ήταν πια ολοκληρωμένος δημιουργός.

Το στοίχημα του Κωνσταντίνου Κ. Κερεστετζή εμπεριέχει υψηλό ρίσκο. Στις σπουδές του απομονώνει λεπτομέρειες ευρύτερων συνθέσεων μεγάλων καλλιτεχνών, αφομοιώνει τα διδάγματά τους, μελετά την κίνηση του πινέλου τους, την ένταση του χρώματος, την πληρότητα των συνθέσεών τους. Παράλληλα, ωστόσο, μπολιάζει τα έργα αυτά με τη δική του τεχνοτροπία, τις προσωπικές του καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Επιλέγοντας τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αποδίδοντάς τες με διαφορετικά υλικά (μολύβι, κάρβουνο, μελάνι) απ’ ότι οι δάσκαλοι της ζωγραφικής, αναπτύσσει ένα γόνιμο εικαστικό διάλογο μαζί τους. Αυτή ακριβώς η συνομιλία, αλλά και η απόλυτα προσωπική του οπτική γωνία και αντίληψη πάνω στα σπουδαία έργα του Prado, συνιστά το μεγάλο στοίχημα του Κωνσταντίνου Κ. Κερεστετζή, αλλά και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ολόκληρης της έκθεσης.

Ο Έλληνας δημιουργός γεννήθηκε το 1969 στην Ανδριανή Δράμας. Πραγματοποίησε σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας μεταξύ των ετών 1989 και 1994 στο εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου και στο εργαστήριο χαρακτικής του Θανάση Εξαρχόπουλου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ενώ έργα του ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και την Ισπανία.