Σήκω Ψυχή μου Δώσε Ρεύμα-Βάλε στα Όργανα Φωτιά

29.03.2001
Τρίτη βράδυ, στην οδό Μακρή, έξω από το Θέατρο Σφενδόνη. Μια τεράστια ουρά σχηματίζεται στο ταμείο, κόσμος μπαίνει και βγαίνει στο φουαγιέ. Χαμόγελα, καλή διάθεση, γκρίνια (-Είμαι εδώ από τις 8.30 και έχω κλείσει τις θέσεις την προηγούμενη βδομάδα. -Λυπάμαι, κύριε, μόνο καρέκλες), ανυπόμονα πρόσωπα. Η Άννα Κοκκίνου, ο Δήμος Αβδελιώδης, αλλά και όλοι οι ηθοποιοί και οι συντελεστές του Λίγο Απ' Όλα δρέπουν κάθε βράδυ τις δάφνες που τους αξίζουν.
Τρίτη βράδυ, στην οδό Μακρή, έξω από το Θέατρο Σφενδόνη. Μια τεράστια ουρά σχηματίζεται στο ταμείο, κόσμος μπαίνει και βγαίνει στο φουαγιέ. Χαμόγελα, καλή διάθεση, γκρίνια (-Είμαι εδώ από τις 8.30 και έχω κλείσει τις θέσεις την προηγούμενη βδομάδα. -Λυπάμαι, κύριε, μόνο καρέκλες), ανυπόμονα πρόσωπα.
Η Άννα Κοκκίνου, ο Δήμος Αβδελιώδης, αλλά και όλοι οι ηθοποιοί και οι συντελεστές του Λίγο Απ' Όλα δρέπουν κάθε βράδυ τις δάφνες που τους αξίζουν.
Το θέμα απλό και δύσκολο ταυτόχρονα. Μια παράσταση Καραγκιόζη με ηθοποιούς και όχι με φιγούρες. Ή μάλλον με ηθοποιούς που έχουν γίνει φιγούρες. Φιγούρες ολοζώντανες.

Η παράσταση Λίγο Απ' Όλα είναι για την Αθήνα ένα θεατρικό γεγονός. Γεγονός πολιτισμού. Πέρα από το κατόρθωμα να ανεβάσει κανείς μια παράσταση Καραγκιόζη με ηθοποιούς, υπάρχουν πολλά που κάνουν το κοινό να στήνεται στην ουρά, χωρίς να έχει "υποστεί" την απαραίτητη διαφήμιση. Τη διαφήμιση την κάνει το ίδιο το κοινό.
Και δεν είναι μόνο το έργο του Αντώνη Μόλλα (που όπως λέει και ο Αβδελιώδης πρόκειται για γνήσια λαϊκή τέχνη, παιδί της αρχαίας δραματικής τέχνης), δεν είναι μόνο το πρωτότυπο του εγχειρήματος, δεν είναι ούτε η μαγική πρωτότυπη μουσική του Σαββόπουλου. Είναι όλα αυτά μαζί και κάτι ακόμα: η Ηθοποιός Άννα Κοκκίνου, ο επαγγελματισμός (πάθος ασίγαστο και κέφι για τη δουλειά), η τελειομανία του Αβδελιώδη, οι καταπληκτικοί ηθοποιοί, το μουσικό πανηγύρι που συνοδεύει την παράσταση.

Μια πολιτιστική "εμπειρία" που δεν έχει καμία σχέση με τηλεοράσεις, διαφημίσεις, γκλάμουρ, συνεντεύξεις και κοσμικά. Ενα αίσθημα νοσταλγίας για την αθωότητα που έχουμε ξεχάσει, για κάτι πιο ουσιαστικό από αυτά που μας περιβάλλουν και μας πνίγουν. Αλλά όλα αυτά που διαβάζετε είναι περιττά. Και φλύαρα. Δείτε την παράσταση και χαρείτε, απολαύστε, γλεντήστε, δακρύστε.

Το Λίγο Απ' Όλα πρωτοπαίχτηκε από τον ίδιο τον ίδιο τον Αντώνη Μόλλα το 1918 στο Θέατρο Σκιών.
Στο ρόλο του Καραγκιόζη η Άννα Κοκκίνου-τους λοιπούς ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Ραπτάκης, Κωνσταντίνος Θεμελής, Μαρίνος Μουζάκης, Κώστας Τζουβάρας, Γιώργος Μπινιάρης, Παναγιώτης Θανασούλης, Κώστας Λάος.

Η μουσική είναι του Διονύση Σαββόπουλου, τα σκηνικά-κοστούμια του Πέρη Ιερεμιάδη, η χορογραφία της Κικής Μπάκα και το μακιγιάζ του Αγγελου Μέντη.

Στην παράσταση συμμετέχει ζωντανή ορχήστρα, που αποτελείται από τους μουσικούς Ανδρέα Τσεκούρα, Βασίλη Γιαννίση και Δήμο Τσιγκάκο.