"Εφυγε" η Βάσω Μανωλίδου

12.08.2004
Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή μία από τις σημαντικότερες ελληνίδες ηθοποιούς, η Βάσω Μανωλίδου. Η κηδεία της θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή μία από τις σημαντικότερες ελληνίδες ηθοποιούς, η Βάσω Μανωλίδου. Η κηδεία της θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Κορυφαία ηθοποιός της ελληνικής σκηνής, γεννήθηκε το 1917 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε το 1932 στο ίδιο θέατρο, ως βουβό πρόσωπο στον "Ιούλιο Καίσαρα" του Σαίξπηρ, για να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε μια από τις μεγαλύτερες πρωταγωνίστριες του Εθνικού Θεάτρου, που το υπηρέτησε με αφοσίωση σε όλη σχεδόν τη σταδιοδρομία της. Μόνη διακοπή, κάποια μικρά διαστήματα θιασαρχικής της δραστηριότητας. Μέσα σε μια περίοδο πενήντα ετών ερμήνευσε ένα πλήθος από ρόλους, και με ιδιαίτερη επιτυχία τις μεγάλες ηρωίδες του διεθνούς ρεπερτορίου. Πρώτος της ρόλος υπήρξε η Νερίτσα στον "Εμπορο της Βενετίας" του Σαίξπηρ. Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Φώτο Πολίτη, Δημ. Ροντήρη, Τάκη Μουζενίδη και με ένα σύνολο κορυφαίων ηθοποιών, που δημιούργησαν τη λεγόμενη "χρυσή περίοδο" του Εθνικού Θεάτρου. Οι ερμηνείες της παρέμειναν ανεπανάληπτες και υπήρξαν καλλιτεχνικά ορόσημα στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου.

Από το καλοκαίρι του 1943 άρχισε να συγκροτεί δικούς της θιάσους, σε συνεργασία με άλλους συνάδελφους της, όπως τον Γιώργο Παππά και το Ν. Δενδραμή. Οικονομικός συνεργάτης της στις θιασαρχικές της δραστηριότητες ο σύζυγός της, Θεόδωρος Κρίτας, πρώην ηθοποιός και μετέπειτα διακεκριμένος θεατρικός επιχειρηματίας.
Το 1955 επιστρέφει οριστικά στο Εθνικό Θέατρο όπου παραμένει όλα τα επόμενα χρόνια, ολοκληρώνοντας μια νέα γόνιμη πορεία. Στη διάρκεια αυτής της μεγάλης περιόδου συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Αλέξη Σολομό, Τάκη Μουζενίδη, Μιχάλη κακογιάννη και Αλέξη Μινωτή. ο Μινωτής σκηνοθέτησε και την τελευταία θεατρική της εμφάνιση, το 1980, με τις "Ευτυχισμένες μέρες" του Σαμ. Μπέκετ.
Το 1932 εμφανίστηκε στον κινηματογράφο, στη ταινία "Εξω φτωχεία" του Δημ. Γαζιάδη. Αργότερα, το 1954, έπαιξε και στη ταινία "Το σταυροδρόμι του πεπρωμένου", σε σενάριο Μήτσου Λυγίζου και σκηνοθεσία Τζανί Μπερνούτσιο, γυρισμένη στα κινηματογραφικά στούντιο της Αιγύπτου.