Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μαραθώνα!

11.08.2004
Στο κοινό δόθηκαν την Τρίτη 10 Αυγούστου το Μουσείο του Μαραθώνα και οι αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή μετά τα εγκαίνια που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης.
Στο κοινό δόθηκαν την Τρίτη 10 Αυγούστου το Μουσείο του Μαραθώνα και οι αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή μετά τα εγκαίνια που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης.
Ο κ. Τατούλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "Σήμερα, παραδίδονται επισήμως στο κοινό οι αρχαιολογικοί χώροι του Μαραθώνα, συγκεκριμένα το πρωτοελλαδικό νεκροταφείο στη θέση Τσέπι, το μεσοελλαδικό νεκροταφείο Βρανά και το Μουσείο του Μαραθώνα.... Ενα μεγάλο κενό στην πολιτιστική μας κληρονομιά συμπληρώνεται επάξια και ο Μαραθώνας μπορεί ξανά να διαχύσει το μήνυμα του που διαπνέει κάθε εκτάριο της έκτασης αυτής, όλη την ανθρωπότητα. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στα σημερινά εγκαίνια και να τονίσω ότι ακόμα και ο πιο δύσκολος στόχος επιτυγχάνεται όταν υπάρχει θέληση, προγραμματισμός και όραμα για να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να φανούμε αντάξιοι των προγενεστέρων μας. "

Οι αρχαιολογικοί χώροι περιλαμβάνουν:
- Το πρωτοελλαδικό νεκροταφείο (3200 - 2000 π.Χ) στη θέση Τσέπι, όπως έχει διαμορφωθεί πρόσφατα μετά την τοποθέτηση του νέου στεγάστρου.
- Το μεσοελλαδικό νεκροταφείο Βρανά (2000 - 1600), με τους σωζόμενους σκελετούς αλόγων, το οποίο περιβάλλεται από νέο στέγαστρο - οικοδόμημα.
Σημειώνεται, ότι για τους δύο παραπάνω χώρους είχε ανασκάψει ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός Σπυρίδων Μαρινάτος.
Το Μουσείο του Μαραθώνα βρίσκεται δίπλα στο μεσοελλαδικό νεκροταφείο Βρανά. Το Μουσείο στεγάζει ευρήματα της περιοχής από την προϊστορική εποχή έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Συγκεκριμένα: νεολιθική κεραμική από το σπήλαιο του Πανός στην Οινόη. Πρωτοελλαδικά, μεσοελλαδικά, γεωμετρικά, αρχαϊκά και κλασικά αγγεία, από τα δύο νεκροταφεία Τσέπι και Βρανά, από τον Τύμβο των Αθηναίων και το λεγόμενο Τύμβο των Πλαταιέων, καθώς και από νεκροταφεία της ευρύτερης περιοχής του Μαραθώνα.
Εκτίθενται επίσης, μαρμάρινα επιτύμβια μνημεία, επιγραφές, αρχιτεκτονικά μέλη, τμήματα από το "Τρόπαιο" και το υπέρθυρο από την πύλη στο κτήμα του Ηρώδη του Αττικού.
Εντυπωσιακά είναι τα αιγυπτιάζοντα αγάλματα -παλαιά και νέα ευρήματα- από το ιερό της Μπρεξίζας. Από τα νέα ευρήματα αναφέρουμε ιδιαίτερα:
α) Μαρμάρινο δίσκο με αναθηματική επιγραφή που βρέθηκε στις ανασκαφές του Αγ. Ανδρέα, για το Δημοσιογραφικό Χωριό.
β) Κλασική κεραμική και πήλινα ειδώλια από τις ανασκαφές στο Κωπηλατοδρόμιο.
γ) Ευρήματα της νεολιθικής/πρωτοελλαδικής εποχής, από τις ανασκαφές της Μαραθώνιας Διαδρομής.