Πατρίτσια Χάισμιθ, Κάρολ

03.08.2004
Η Πατρίτσια Χάισμιθ καταπιάνεται με ένα αρκετά τολμηρό -τουλάχιστον την εποχή που εκδόθηκε το βιβλίο, τέλη 1948- θέμα, αυτό του ομοφυλοφιλικού έρωτα και μεταμορφώνει την ιστορία δύο γυναικών σ' ένα μαγευτικό ταξίδι θάρρους, αυτογνωσίας και έντονων ανθρώπινων αισθημάτων.
Η δεκαεννιάχρονη Τερίζ, σκηνογράφος στο επάγγελμα, ζει μόνη και προσωρινά δουλεύει σε ένα πολυκατάστημα παιχνιδιών. Νιώθει χαμένη στη σχέση της με τον φίλο της, Ρίτσαρντ, για τον οποίον νοιάζεται χωρίς όμως να νιώθει καμία ερωτική επιθυμία. Όλα θα αλλάξουν, όμως, όταν στο πολυκατάστημα όπου δουλεύει κάνει την εμφάνισή της η Κάρολ, μια πολύ κομψή παντρεμένη γυναίκα για να αγοράσει δώρα για την κόρη της. Μια περίεργη έλξη δημιουργείται ανάμεσα στις δύο γυναίκες γεγονός που κάνει την Τερίζ να νιώσει πως ολόκληρη η ζωή της δεν είχε άλλο σκοπό πέρα απ' αυτή την αναπάντεχη συνάντηση.
Ετσι, η σχέση τους εξελίσσεται σ' ένα παράφορο έρωτα άλλοτε με ήπιο και διστακτικό τρόπο και άλλοτε βουτηγμένη σε κρίσεις και αντεγκλήσεις.

Η Πατρίτσια Χάισμιθ καταπιάνεται με ένα αρκετά τολμηρό -τουλάχιστον την εποχή που εκδόθηκε το βιβλίο, τέλη 1948- θέμα, αυτό του ομοφυλοφιλικού έρωτα και μεταμορφώνει την ιστορία δύο γυναικών σ' ένα μαγευτικό ταξίδι θάρρους, αυτογνωσίας και έντονων ανθρώπινων αισθημάτων. Η συγγραφέας γράφει σε απλή γλώσσα και εμβαθύνει, χωρίς να προκαλεί, στην ψυχοσύνθεση των δύο βασικών χαρακτήρων του βιβλίου, της Κάρολ και της Τερίζ. Η κλιμακωτή δράση και η σταδιακή κορύφωση συγκρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Η Πατρίτσια Χάισμιθ γεννήθηκε το 1921 στο Τέξας. Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Αφού σπούδασε στο κολέγιο Μπάρναρντ αγγλικά, λατινικά και ελληνικά, ταξίδεψε στην Ευρώπη, όπου πέρασε και το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της. Το πρώτο της βιβλίο Ξένοι στο τρένο εκδόθηκε το 1950 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ. Εξέδωσε είκοσι μυθιστορήματα και εφτά συλλογές διηγημάτων. Τιμήθηκε με το Grand Prix αστυνομικής λογοτεχνίας, το Edgar Allan Poe Award, το O. Henry Memorial Award και το Silver Dagger. Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου του 1995 στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Πολλά έργα της έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.


Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τίτλος: Κάρολ
Συγγραφέας: Πατρίτσια Χάισμιθ
Σελίδες: 425
ISBN: 960-375-712-8


Γεωργία Οικονόμου