Πόλεις στη Λογοτεχνία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο!

26.07.2004
Ερμούπολη, Ναύπλιο, Μυτιλήνη... "Πόλεις στη Λογοτεχνία" κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε τρία μοναδικά βιβλία!
Ερμούπολη: Μία πόλη στη Λογοτεχνία
O Mάνος Ελευθερίου εξυφαίνει, μέσα από τα κείμενα που επιλέγει, τον ιστό της Ερμούπολης ζωντανεύοντας το παρελθόν και την περιλάλητη ομορφιά της, αλλά και συνθέτει μια ιδιότυπη ιστορία της λογοτεχνικής και πολιτιστικής της ζωής. Μεταξύ άλλων ανθολογούνται οι : Ανδρέας Συγγρός, Δημήτριος Βικέλας, Θεόφιλος Γκωτιέ, Γεωργιος Σουρής, Εμμανουήλ Ροίδης, Γιάννης Ψυχάρης, Βελισσάριος Φρέρης, Ρίτα Μπούμη- Παπά, Νίκος Δήμου, Ευάγγελος Ν. Ρούσσος, Μ. Καραγάτσης, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Μάρκος Δ. Φρέρης κ.α.



Ναύπλιο: Μία πόλη στη Λογοτεχνία
"Μακάρι να ήμουν φυτονόμος, ανθοκόμος, όλος οφθαλμούς όπως ο νάρκισσος, όλος αυτιά καθώς το ρόδον για το Ναύπλιον. Να γίνω φρουρός του. Αξιωματικός του. Αξιωματικός των ανθέων. Ο ανθολόγος τι είναι. Ενα βλαστάρι, ένα σχοινάκι, ένας κόμπος να κρατά ορθό, στητό το μπουκέτο του".
Ο Θοδωρής Γκόνης μας ταξιδεύει στο Ναύπλιο μ' ένα μπουκέτο κείμενα των Αγγελου Τερζάκη, Νίκου Καρούζου, Φώτη Κόντογλου, Ηλία Βενέζη, Ανδρέα Καρκαβίτσα, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Νίκου Εγγονοπούλου και πολλών άλλων. Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο είναι Καμίλο Νόλλα.




Μυτιλήνη: Μία πόλη στη Λογοτεχνία
Μέσα από σπαράγματα κειμένων της Σαπφώς, του Αλκαίου, του Σαίξπηρ, του Φώτη Κόντογλου, του Αργύρη Εφταλιώτη, του Ηλία Βενέζη, του Γιώργου Σεφέρη, του Στρατή Δούκα, του Κώστα Ουράνη, του Στρατή Μυριβήλη, του Μ. Καραγάτση, της Ντόρας Γιαννακοπούλου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Λώρενς Ντάρελ, του Ασημάκη Πανσέληνου και πολλών άλλων, ο Στρατής Πασχάλης δημιουργεί μια πολύπτυχη αλλά και πυκνή ζωγραφιά της γενέτειρας του που παρασέρνει τον αναγνώστη σε μία περιπλάνηση στη μυθολογία, την ιστορία και την αισθητική αυτής της παράξενης πόλης.
Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο είναι Καμίλο Νόλλα.