"Zαρατούστρα" στο Ηρώδειο σε παγκόσμια πρώτη!

25.06.2004
Το Φεστιβάλ Αθηνών 2004 παρουσιάζει το έργο "Ζαρατούστρα", σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Stary της Κρακοβίας, το ιστορικό αυτό θέατρο της Πολωνίας. Η παράσταση, βασισμένη στο έργο "Τάδε έφη Ζαρατούστρα" του Φρίντριχ Νίτσε, ανεβαίνει στο Ηρώδειο στις 27 και 28 Ιουνίου.
Το Φεστιβάλ Αθηνών 2004 παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη το έργο "Ζαρατούστρα", σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Stary της Κρακοβίας, το ιστορικό αυτό θέατρο της Πολωνίας. Η παράσταση είναι μια θεατρική προσαρμογή του έργου του Φρίντριχ Νίτσε "Τάδε έφη Ζαρατούστρα" από τον Κρίστιαν Λούπα και ανεβαίνει στο Ηρώδειο στις 27 και 28 Ιουνίου.

Στην δύο αιώνων ζωή του το Θέατρο Stary (= παλαιό) έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο θέατρα τόσο για τι εντυπωσιακές παραγωγές του, όσο και για το ρόλο που έχει παίξει στην υποκριτική διδασκαλία. Εξαιρετικοί σκηνοθέτες και καλλιτεχνικοί διευθυντές έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί με το θεατρικό οργανισμό, που για μεγάλο διάστημα έπαιξε και το ρόλο του Εθνικού Θεάτρου στη χώρα του. Ανάμεσά τους οι Zygmund Hubner, Konrand Swinarski, Jerzy Jarocki, Tadeusz Brradeck, Rudolf Ziolo, Krystian Lupa.

Η προσαρμογή του Κρίστιαν Λούπα, η οποία αποτελεί το σενάριο του κύκλου "Ζαρατούστρα" είναι βασισμένη σε δυο κείμενα. Το πρώτο από αυτά είναι το φημισμένο έργο του Νίτσε (Also Sprecht Zarathustra) και το δεύτερο το δράμα του Άιναρ Σλάιφερ "Νίτσε: Τριλογία" που αφορά στη ζωή του Γερμανού φιλοσόφου. Επιπλέον, η παράσταση περιλαμβάνει σκηνές του Λούπα που συμπληρώνουν τα προσαρμοσμένα κείμενα και αποτελούν κατά έναν τρόπο "απόκρυφα", χαρακτηριστικά της δουλειάς του.

Ο Κρίστιαν Λούπα, γεννημένος το 1943, είναι διεθνώς γνωστός για τις εκσυγχρονιστικές του ερμηνείες και προσαρμογές κλασικών έργων και κυρίως της αυστριακής λογοτεχνίας. Έχει ήδη ανεβάσει μεγάλα επικά έργα των Ρόμπερτ Μουζίλ, Χέρμαν Μπροχ, Τόμας Μπέρχαρντ, αλλά και Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Στην Αθήνα παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη το έργο του Νίτσε, πάντα με επιμονή στην αναζήτηση του ανθρώπου που είναι χαμένος σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Η παράσταση και η μεταφορά του έργου του Φρήντριχ Νίτσε, που με τη φιλοσοφική, αλλά και ποιητική γραφή του άσκησε έντονη κριτική στον δυτικό πολιτισμό, υποδεικνύοντας τη θεμελίωση ενός πολιτισμού βασισμένου σε νέες αξίες, αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο θεατρικό γεγονός.

Η παράσταση συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους.
Τιμές εισιτηρίων: 22, 28, 44, 55, 70 ευρώ

Οι παραστάσεις στο Ηρώδειο αρχίζουν στις 9.00
Εισιτήρια πωλούνται στα Κεντρικά Ταμεία (Πανεπιστημίου 39) και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τηλέφωνο: 210-9282900 Δευτέρα έως Παρασκευή: 8.30-16.00, Σάββατο: 9.00-14.30, Κυριακή κλειστά.
Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει τρεις εβδομάδες πριν από κάθε παράσταση.
Τηλεφωνική προπώληση εισιτηρίων με πιστωτική κάρτα (τηλ. 210-9282900) Δευτέρα έως Παρασκευή: 8.30- 20.00, Σάββατο: 9.00-14.30, Κυριακή κλειστά.
Η προπώληση των εισιτηρίων τηλεφωνικά αρχίζει μία ημέρα μετά την ενάρξη της προπώλησης από τα ταμεία και ολοκληρώνεται για κάθε παράσταση στις 16.00 της ημέρας της παράστασης.