"Χρυσός" Ματις!

23.06.2004
Ένας πίνακας ζωγραφικής του γάλλου ζωγράφου Ανρί Ματίς πωλήθηκε αντί 12 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις στο Λονδίνο. Ο γεμάτος χρώματα πίνακας "Οδαλίσκη στη μαύρη πολυθρόνα", όπως ονομάζεται, του 1942, δείχνει μια ευρωπαία σκλάβα σε τούρκικο χαρέμι να ποζάρει ως καλλονή της ανατολής.
Ένας πίνακας ζωγραφικής του γάλλου ζωγράφου Ανρί Ματίς πωλήθηκε αντί 12 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις στο Λονδίνο. Ο γεμάτος χρώματα πίνακας "Οδαλίσκη στη μαύρη πολυθρόνα", όπως ονομάζεται, του 1942, δείχνει μια ευρωπαία σκλάβα σε τούρκικο χαρέμι να κάθεται στη μαύρη πολυθρόνα.

Ο Ματίς (1869-1954) αποκαλούσε το έργο του "μικρή του πριγκίπισσα". Ο καλλιτέχνης, εμπνευστής του "φοβισμού" που άφησε τη σφραγίδα του ως μεγάλος ζωγράφος και γλύπτης στη σύγχρονη τέχνη, γοητευόταν ιδιαίτερα από τέτοια εξωτικά θέματα από τότε που επισκέφθηκε τη Βόρεια Αφρική πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το μοντέλο του ήταν η Νεζί, η δισέγγονη του Σουλτάνου Αμπούλ Χαμίντ Α', που ζούσε εξόριστη στη Νίκαια. Ο Ματίς τη γνώρισε το 1940 και αργότερα η Νεζί πολλές φορές πόζαρε γι αυτόν ως καλλονή της Ανατολής. Ένας άλλος πίνακας του διάσημου ζωγράφου που δείχνει δύο γυναίκες σ' ένα παράθυρο, αποσύρθηκε από τη δημοπρασία.

Στην ίδια δημοπρασία ένας πίνακας με τοπίο του Βασίλι Καντίνσκι (1866-1944) πωλήθηκε αντί 5,51 εκατομμυρίων δολαρίων, αρκετά περισσότερο από την αναμενόμενη τιμή. Τον πίνακα που ονομάζεται "Duenaberg", ζωγράφισε ο Καντίνσκι στις Βαυαρικές Άλπεις, το 1909.