Monument to Now στο Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ!

22.06.2004
Monument to Now είναι ο τίτλος της έκθεσης που οργανώνει το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ ως επίσημο μέρος του προγράμματος "Πολιτισμός Αθήνα 2004".
Monument to Now είναι ο τίτλος της έκθεσης που οργανώνει το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ ως επίσημο μέρος του προγράμματος "Πολιτισμός Αθήνα 2004".
Η έκθεση Monument to Now είναι μία έκθεση που παρουσιάζει τις παγκόσμιες τάσεις στη διεθνή σύγχρονη τέχνη, το έργο των σημαντικότερων διεθνών καλλιτεχνών της τελευταίας δεκαετίας και επιχειρεί μια διατύπωση των σπουδαιότερων καλλιτεχνικών καινοτομιών που σημειώθηκαν σε πρόσφατους χρόνους.

Τα έργα της έκθεσης ανήκουν στο σύνολό τους στη Συλλογή Δάκη Ιωάννου, μία από τις σπουδαιότερες συλλογές διεθνούς σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως. Η έκθεση φιλοξενείται σ' ένα κτίριο ειδικά ανακαινισμένο για το σκοπό αυτό από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "ΑΘΗΝΑ 2004" στη Νέα Ιωνία και στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ στο Νέο Ψυχικό. Επίσης δύο σημαντικά έργα τοποθετήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του "ΑΘΗΝΑ 2004".

Η επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου που θα τη συνοδεύει έχει ανατεθεί σε μία ομάδα διεθνώς αναγνωρισμένων επιμελητών. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τον Dan Cameron, Ανώτερο Επιμελητή του Νέου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (New Museum of Contemporary Art) της Νέας Υόρκης και Επιμελητή της 8ης Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης (2003), την Alison Gingeras, Επιμελήτρια στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Κέντρο Πομπιντού (Musee National d' art Moderne, Centre Pompidou) στο Παρίσι, τον Massimiliano Gioni, Επιμελητή του τμήματος The Zone της 50ης Μπιενάλε της Βενετίας (2003) και Επιμελητή της 5ης Ευρωπαϊκής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Manifesta (2004), τη Nancy Spector, Επιμελήτρια Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ (The Solomon R. Guggenheim Museum) της Νέας Υόρκης και τον Jeffrey Deitch, που έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ σε πολλές εκθέσεις όπως οι Artificial Nature και Post Human. Η Μαρίνα Φωκίδη, που ήταν Επίτροπος της Ελληνικής Συμμετοχής στην 50η Μπιενάλε της Βενετίας, έχει αναλάβει τον συντονισμό των εργασιών προς την έκθεση και την επιμέλεια των ειδικών εκδηλώσεων στα πλαίσια της.

Η έκθεση παρουσιάζει σημαντικά νέα έργα καλλιτεχνών που διακρίθηκαν διεθνώς από την εποχή της τελευταίας μεγάλης παρουσίασης της Συλλογής Δάκη Ιωάννου στην Αθήνα (1996) μέχρι και σήμερα. Σ' αυτούς - πολλοί από τους οποίους θα συμμετέχουν με εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας και μεγάλο αριθμό έργων - συγκαταλέγονται οι: Franz Ackermann, Maurizio Cattelan, Rineke Dijkstra, Olafur Eliasson, Urs Fischer, Johan Grimonprez, Liza Lou, Mariko Mori, Tim Noble και Sue Webster, Chris Ofili, Matthew Ritchie, Tom Sachs, Gregor Schneider, Kara Walker και Nari Ward.
Η έκθεση παρουσιάζει επίσης γνωστά και διακεκριμένα αποκτήματα από καλλιτέχνες όπως οι Robert Gober, Jeff Koons, Charles Ray και άλλους, στο έργο των οποίων η Συλλογή Δάκη Ιωάννου έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της από την δεκαετία του 1980.

Διάρκεια Εκθεσης: 22 Ιουνίου- 31 Δεκεμβρίου
Εκθεσιακοί Χώροι
ΔΕΣΤΕ - Νέα Ιωνία: Ε. Παππά & Φιλελλήνων, Νέα Ιωνία 142 43.
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο, 12:00 - 21:00
Δευτέρα και Κυριακή κλειστά.

Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Ομήρου 8: Αθήνα 154 51.
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή,
10:00 - 18:00. Σάββατο 12:00 - 16:00. Κυριακή κλειστά.