"Πτυχώσεις" στο Μουσείο Μπενάκη

22.06.2004
Η πρώτη μεγάλη διεθνής έκθεση μόδας στην Ελλάδα που διοργανώνει από τις 22 Ιουνίου ως τις 17 Οκτωβρίου το Μουσείο Μπενάκη...
Η πρώτη μεγάλη διεθνής έκθεση μόδας στην Ελλάδα με τίτλο "Πτυχώσεις", που παρουσιάζεται από τις 22 Ιουνίου ως τις 17 Οκτωβρίου 2004 στο Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο Πειραιώς 138, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να προβληθεί η αισθητική ποιότητα και η πλαστικότητα των πτυχωτών ενδυμάτων τόσο μέσα από επιλεγμένα αρχαία ελληνικά αγάλματα όσο και μέσα από τοπικές ενδυμασίες απ' όλον τον κόσμο, δημιουργίες υψηλής ραπτικής και pret-a-porter σύγχρονων σχεδιαστών.

Ιδιαίτερη θέση κατέχει το έργο του Mariano Fortuny, της Madeleine Vionnet και του Issey Miyake, σχεδιαστών που συνέβαλαν στην ανάδειξη του ρόλου και της ποιότητας των πτυχώσεων. Για την παρουσίαση μάλιστα του έργου του Issey Miyake, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα εξουσιοδότησε εν λευκώ το Miyake Design Studio να παρουσιάσει την κολεξιόν Fete σ' έναν εκθεσιακό χώρο ειδικά σχεδιασμένο από τον Tokujin Yoshioka. Μεταξύ άλλων εκτίθενται δημιουργίες των Cristobal Balenciaga, Jean Desses, Yohji Yamamoto, John Galliano, Elsa Schiaparelli και Rei Kawakubo που αντιπαραβάλλονται με ενδύματα των Μασάι ή αρχαία ελληνικά αγάλματα.

Προβολές βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό συμπληρώνουν τα εκθέματα μεταξύ άλλων και μια επιλογή από τη δουλειά του Marcus Tomlinson, του Gaetan Gatian de Clerambault και της Jackie Nickerson.
Επιμέλεια έκθεσης: Ιωάννα Παπαντωνίου, Βασίλης Ζιδιανάκης

Διοργάνωση:
Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού - Πολιτιστική Ολυμπιάδα.
Η πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης κατέστη δυνατή χάρη στη συνεργασία του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος με το Kyoto Costume Institute και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και με τη συμβολή των παρακάτω οργανισμών και σχεδιαστών μόδας: Metropolitan Museum of Art (Νέα Υόρκη), Kent State University Museum (Οχάιο), Μουσείο Μπενάκη, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Musee de l' Homme (Παρίσι), Musee Galiera - Muie de la Mode de la Ville de Paris (Παρίσι), Μουσείο Μόδας της Αμβέρσας, Musee d' Art Moderne Grand-Duc Jean (Λουξεμβούργο), Victoria & Albert Museum (Λονδίνο), Αρχείο Christian Dior (Παρίσι), Alexander McQueen (Λονδίνο), Sophia Kokosalaki (Λονδίνο), Vivienne Westwood (Λονδίνο), Roberto Capucci (Ρώμη), Rozema &Teunissen (Άρνεμ), Ohya Design Productions Inc. (Τόκιο), Atopos (Αθήνα).