Ισόβια στους χάκερ;

27.05.2004
Ο Χρίστος Παπαδημητρίου, κορυφαίος επιστήμονας της Πληροφορικής, καθηγητής στο Μπέρκλεϊ, αλλά και συγγραφέας του μυθιστορήματος "Τούρινγκ: Μαθήματα αγάπης", μας μιλάει δίχως φραγμούς για τον κόσμο αυτό, τα λέει έξω από τα δόντια και δεν χαρίζεται σε κανέναν (με μοναδική ίσως εξαίρεση τους χάκερ του τίτλου)
"Ήτανε η καλύτερη εποχή, ήτανε η χειρότερη εποχή..." -οι καιροί μάς παραπέμπουν κατευθείαν στην περίφημη αρχή του μυθιστορήματος του Ντίκενς. Η επιστήμη θριαμβεύει και η τεχνολογία καλπάζει - αλλά οι πόλεμοι μαίνονται, η πλειοψηφία των συναθρώπων μας πεινάει και μας κυβερνούν ανάξια ανδρείκελα.
Ο Χρίστος Παπαδημητρίου, κορυφαίος επιστήμονας της Πληροφορικής, καθηγητής στο Μπέρκλεϊ, αλλά και συγγραφέας του μυθιστορήματος "Τούρινγκ: Μαθήματα αγάπης", μας μιλάει δίχως φραγμούς για τον κόσμο αυτό, τα λέει έξω από τα δόντια και δεν χαρίζεται σε κανέναν (με μοναδική ίσως εξαίρεση τους χάκερ του τίτλου).
Το βιβλίο "Ισόβια στους χάκερ;" έχει άποψη για την τρομοκρατία και τη δημοκρατία, το Ίντερνετ και τα ναρκωτικά, τον πόλεμο και το κράτος, για την πνευματική ιδιοκτησία και την ιστορία των ιδών, για τα γονίδια και τη θεωρία των παιγνίων. Μια άποψη πότε τεχνοκρατική και πότε ανατρεπτική, πολύ συχνά και τα δύο - και προπαντός μια άποψη πάντα τολμηρή, έξυπνη και φρέσκια.

Ο Χρίστος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949 και σπούδασε στο ΕΜΠ. Από το 1976 διδάσκει πληροφορική στο Χάρβαρντ (όπου ήταν καθηγητής και επιβλέπων του Μπιλ Γκέιτς), στο ΜΙΤ, στο Στάνφορντ, αλλά και ΕΜΠ. Από το 1996 είναι καθηγητής πληροφορικής στην τιμητική έδρα C. Lester Hogan στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλει, όπου ήταν και πρόεδρος του τμήματος από το 2000 έως το 2003. Εχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε επτά γλώσσες και περισσότερες από 250 εργασίες πάνω στη θεωρία των Αλγόριθμων και της Πολυπλοκότητας και τις εφαρμογές τους στη Βελτιστοποίηση, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τις Βάσεις Δεδομένων, τη Βιολογία, το Διαδίκτυο και το Οικονομικό. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τέχνων και Επιστημών και της εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής των ΗΠΑ. Εκτός από το διδακτορικό από το ομοσπονδιακό πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης και το 2003 από το ΜΙΤ Press (είχε δημοσιευτεί στα ελληνικά ως "Το χαμόγελο του Τούρινγκ, Εκδόσεις Λιβάνη, επανέκδοση το 2003 με τίτλο Τούρινγκ, Μαθήματα Αγάπης).


Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Ισόβια στους χάκερ
Συγγραφέας: Χρίστος Παπαδημητρίου
Σελίδες:141
ISBN: 960-03-3730-6