Καλώς όρισες Νικήτα!

26.05.2004
Δέκα περίπου ημέρες μετά την ανάθεση του "τιμονιού" του Κ.Θ.Β.Ε. στο γνωστό ηθοποιό Νικήτα Τσακίρογλου, ο προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Βίκτωρ Αρδίττης, με επίσημη γραπτή δήλωση, καλωσορίζει το νέο "καπετάνιο" των θεατριών πραγμάτων της Θεσσαλονίκης.
Δέκα περίπου ημέρες μετά την ανακοίνωση της ανάθεσης του "τιμονιού" του Κ.Θ.Β.Ε. στο γνωστό ηθοποιό Νικήτα Τσακίρογλου από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Βίκτωρ Αρδίττης, με επίσημη γραπτή δήλωση, καλωσορίζει το νέο "καπετάνιο" των θεατριών πραγμάτων της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής ανέθεσε τη διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στον ηθοποιό, Νικήτα Τσακίρογλου, σε συνάντηση που είχαν το πρωί της 14ης Μαϊου, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού, Πέτρου Τατούλη, και του γ.γ. του υπουργείου, Χρήστου Ζαχόπουλου.
Όπως είπε ο κ. Τσακίρογλου (στη φωτό με το διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Ν. Κούρκουλο), "το ανέβασμα ελληνικών και κλασικών έργων του διεθνούς ρεπερτορίου, η αξιοποίηση, η αξιολόγηση και η προώθηση συγγραφέων και καλλιτεχνών από την Βόρειο Ελλάδα" είναι μεταξύ των πρώτων στόχων και πρόσθεσε: "Βασικό μου ενδιαφέρον είναι να ξεκινήσω από το φυτώριο ηθοποιών που είναι η Δραματική Σχολή".

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αρδίττης σημειώνει στη δήλωσή του τα ακόλουθα:
"Η δύσκολη διαδικασία ανανέωσης μιας μεγάλης κρατικής σκηνής μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί. Προς όφελος όλου του ελληνικού θεάτρου, της Θεσσαλονίκης και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Το Κ.Θ.Β.Ε. βγαίνει από μια εξαιρετικά επιτυχημένη περίοδο, έχει μπροστά του την υλοποίηση μιας δύσκολης θεατρικής περιόδου εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων και έχει στα σκαριά μια σειρά σημαντικών θεατρικών σχεδίων. Η δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού δημόσιου θεάτρου που θα διεκδικεί το μεγάλο κοινό συνδυάζοντας την εκπαιδευτική αποστολή του με την ψυχαγωγία ποιότητας και την καλλιτεχνική αναζήτηση είναι μια μακρά διαδικασία..."

"... Όλα αυτά αφήνονται ως παρακαταθήκη ή ως δώρο στον επόμενο Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Είναι στην απόλυτη διακριτική του ευχέρεια να τα αξιοποιήσει ή να τα αγνοήσει. Θέλω και δημόσια να τον ενημερώσω και να συμπαρασταθώ στο έργο του, όσο θα προχωράει σε πρωτοβουλίες ανανέωσης που αφορούν σε όλο το ελληνικό θέατρο."

"... Έχω εδώ και πολύ καιρό αποσαφηνίσει ότι δε θα επιθυμούσα μια δεύτερη θητεία στην κεφαλή του Κ.Θ.Β.Ε. Το δικό μου έργο έχει ολοκληρωθεί, ακόμα κι αν θεωρώ ότι αυτά τα τρία χρόνια δεν ήταν παρά νύξεις ενός νέου προσώπου, αλλού καινοτομίες, αλλού απλώς συνέχεια του δύσκολου έργου των προκατόχων μου. Είμαι επομένως έτοιμος να υποδεχθώ το συνάδελφο Νικήτα Τσακίρογλου και να του παραδώσω άμεσα τα ηνία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, οποτεδήποτε πριν από την τυπική λήξη της θητείας μου στις αρχές του Σεπτεμβίου μπορέσει να έλθει και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, όταν οι υποχρεώσεις του επιτρέψουν την αδιάλειπτη παρουσία του στη διεύθυνση του θεάτρου."
"Χαλκέντερος και σιδεροκέφαλος!"