Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Η άμυνα του Λούζιν

26.05.2004
O Λούζιν, εσωστρεφής και μελαγχολικός ως παιδί, στρέφεται στο σκάκι για να αποφύγει την πραγματικότητα. Μεγαλώνοντας, το πρωτοφανές ταλέντο του τον φέρνει στην κορυφή, αλλά το τίμημα είναι βαρύ. Ο "μετρ" της πεζογραφίας, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, συνθέτει μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα από συνεχείς ανατροπές, όπως ακριβώς και μια παρτίδα σκάκι.
O Λούζιν, εσωστρεφής και μελαγχολικός ως παιδί, στρέφεται στο σκάκι για να αποφύγει την πραγματικότητα. Μεγαλώνοντας, το πρωτοφανές ταλέντο του τον φέρνει στην κορυφή, αλλά το τίμημα είναι βαρύ. Το πάντοτε ικανό για λαμπρούς σκακιστικούς συνδυασμούς μυαλό του αποδεικνύεται τραγικά ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει το λαβύρινθο της ζωής και είναι αυτό που θα τον οδηγήσει στη συντριβή.

Ο "μετρ" της πεζογραφίας, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, συνθέτει μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα από συνεχείς ανατροπές, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο σκάκι. Η γραφή του -εύστοχη και δεξιοτεχνική- αλλά και η οργάνωση του μυθιστορήματος, καθηλώνουν τον αναγνώστη, που παρακολουθεί τη λογοτεχνική αυτή "παρτίδα" με αμείωτο ενδιαφέρον από την πρώτη κίνηση ως το τελικό "ματ".

O Bλαντιμίρ Ναμπόκοφ γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1899. Όταν οι Μπολσεβίκοι πήραν την εξουσία στη Ρωσία, η οικογένειά του εγκατέλειψε τη χώρα. Σπούδασε γαλλική και ρωσική λογοτεχνία στο κολλέγιο Τρίνιντι του Κέιμπριτζ. Το 1940 εγκαταστάθηκε στην Αμερική. Από το 1959 αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο γράψιμο.
Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του εικοστού αιώνα, έγραψε στα ρωσικά και τα αγγλικά. Το 1973 τιμήθηκε με το αμερικανικό μετάλλιο λογοτεχνίας.
Έργα του μεταξύ άλλων: Άντα, Γέλιο στο σκοτάδι, Απόγνωση, Πρόσκληση σ' έναν αποκεφαλισμό, Χλωμή φωτιά και φυσικά το αριστούργημά του , η Λολίτα, που μεταφέρθηκε και στο σινεμά. Πέθανε το 1977 στο Μοντρέ της Ελβετίας. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του Mary.

Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τίτλος: Η άμυνα του Λούζιν
Συγγραφέας: Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ
Μετάφραση: Γ. Ι. Μπαμπασάκης
Σελίδες: 328
ISBN: 960-375-590-7