O "Oιδίποδας" στο Χάρβαρντ!

25.05.2004
Το "American Repertory Theatre" του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη ανέβασε στις 15 Μαϊου τον "Οιδίποδα" του Σοφοκλή. Οι ηθοποιοί αποτελούσαν μια πολυεθνική ομάδα ενώ το έργο δεν ήταν τόσο θέαμα, αφού δεν το επέτρεπε η σχετική "γυμνότητα του" όσο ήταν ένας διάλογος με τα σύγχρονα προβλήματα του ανθρώπου.
Το "American Repertory Theatre" του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη ανέβασε στις 15 Μαϊου τον "Οιδίποδα" του Σοφοκλή. Πριν απο την πρεμιέρα του έργου, πραγματοποιήθηκε δεξίωση στον χώρο του θεάτρου στην οποία παρέστη ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Χάρι Σόμερς, ο οποίος ευχαρίστησε στην ομιλία του την Ομογένεια της Βοστώνης και το γενικό πρόξενο Κώστα Μπίκα για την υποστήριξη της παράστασης καθώς και το Ωνάσειο Ιδρυμα για την χορηγεία του.

Αλλοι χορηγοί του έργου απο την Ομογένεια ήταν οι Δάφνη και Γιώργος Χατσόπουλος, το Πρόγραμμα Κόκαλη του Πενπιστημίου Χάρβαρντ και το Ιδρυμα Μαλιώτη.
Με σκηνοθεσία του Ρομπερτ Γούντροφ μουσική του Ιβαν Ζίροπιν, κουστούμια της Κάσια Μέμον και μετάφραση των Στίβεν Μπεργκ και Ντίσκιν Κλεϊ, η παράσταση έβγαλε έναν Οιδίποδα -Τζον Κάμπιον- πολύ σύγχρονο με οικείες μετφορές και συμβολισμούς.

Τόσο ως στήσιμο όσο και ως παράσταση το έργο με ζωντανή μουσική απο κουαρτέτο και χορό που τραγούδησε δραματικά τα χοροδιακά μέρη του έργου στα αρχαία Ελληνικά, το έργο ήταν ειδωμένο και ως ένα αντιπολεμικό μήνυμα για την αναζήτηση της αλήθειας, αφού οπως χαρακτηριστικά ειπε ο σκηνοθέτης , οπως ο Οιδίποδας αναζητούσε τη δική του αλήθεια απο τον Τειρεσία ετσι και οι σημερινές κοινωνίες αυτοαναλύονται σε εποχές κρίσης για να δούν που βαδίζουν - ένας σαφής υπαινιγμός για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Οι ηθοποιοί αποτελούσαν μια πολυεθνική ομάδα ενώ το έργο δεν ήταν τόσο θέαμα, αφού δεν το επέτρεπε η σχετική "γυμνότητα του" όσο ήταν ένας διάλογος με τα σύγχρονα προβλήματα του ανθρώπου. Η παράσταση, μινιμαλιστική και μοντέρνα μας πάει πέρα απο την ιστορία αφού η αξεπέραστη μορφή του Οιδίποδα είναι η ουσία ενός μεγάλου ανθρώπινου δράματος.