Ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια έκθεσης για την Αννα Φρανκ

03.04.2001
Παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα τα εγκαίνια της ελληνοαγγλικής έκδοσης της διεθνούς έκθεσης "Αννα Φρανκ-Μία σύντομη ζωή, μία αιώνια ιστορία που διοργανώνουν η Βασιλική Ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα, το Ιδρυμα "Αννα Φρανκ" και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης από τις 3 Απριλίου ως τις 10 Μαΐου στην Αποθήκη Γ΄ του ΟΛΘ.
Παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη θα πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα τα εγκαίνια της ελληνοαγγλικής έκδοσης της διεθνούς έκθεσης "Αννα Φρανκ-Μία σύντομη ζωή, μία αιώνια ιστορία που διοργανώνουν η Βασιλική Ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα, το Ιδρυμα "Αννα Φρανκ" και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης από τις 3 Απριλίου ως τις 10 Μαΐου στην Αποθήκη Γ΄ του ΟΛΘ.
Στην έκθεση η βιογραφική ιστορία της Αννας Φρανκ τοποθετείται στο ιστορικό πλαίσιο του Ολοκαυτώματος, ενώ αποσπάσματα από το ημερολόγιο και τις φωτογραφίες της οικογένειας Φρανκ αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους. Το αφήγημα της Αννας Φρανκ συμπληρώνεται από αφηγήσεις ανθρώπων για τα επακόλουθα του αποκλεισμού, της δίωξης και της εξάλειψης.
Η έκθεση πλαισιώνεται ακόμη από δύο βιντεοταινίες με τίτλους "Dear Kitty" και "Μάρτυρες". Στην ταινία "Dear Kitty", που έχει ελληνικούς υπότιτλους, εξιστορείται η ζωή της Αννας Φρανκ βάσει αποσπασμάτων από το ημερολόγιό της, συμπληρωμένη από εικόνες τους καταφυγίου της, φωτογραφίες από το οικογενειακό της άλμπουμ και ιστορικό-κινηματογραφικό υλικό. Στην ταινία "Μάρτυρες" σύγχρονοι άνθρωποι θυμούνται τα χρόνια του πολέμου που έζησαν με την Αννα Φρανκ και την οικογένειά της.
Στην έκθεση υπάρχει ακόμη, μόνο στην αγγλική γλώσσα, ένα multimedia κομπιούτερ με το interactive CD-ROM για την Αννα Φρανκ , με το οποίο ο επισκέπτης ξεναγείται στο σπίτι της στο Αμστερνταμ , και έχει πρόσβαση σε πλήθος ιστορικών και άλλων στοιχείων καθώς και σε κινηματογραφικό υλικό.
Η Αννα Φρανκ έγινε μία από τις γνωστότερες φυσιογνωμίες του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου από το ημερολόγιό της το οποίο έγραψε κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων που κρυβόταν από τον γερμανικό στρατό στο Αμστερνταμ. Το ημερολόγιό της εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Ολλανδία το 1947, από τον πατέρα της. Σήμερα είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε παραπάνω από 60 γλώσσες. Η αποθήκη στο Αμστερνταμ όπου κρυβόταν με την οικογένειά της τα χρόνια της κατοχής είναι ανοιχτή στο κοινό.
Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας τον Σεπτέμβριο του 2000 στην Αθήνα και τον Πειραιά και εγκαινιάζεται στις 3 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της περιοδείας της σε όλη την Ελλάδα, που θα διαρκέσει τρία χρόνια. Να σημειωθεί ότι η έκθεση από το 1996 μέχρι σήμερα παρουσιάστηκε σε 30 χώρες μεταφέροντας το μήνυμα της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.