Το πορτρέτο του Όσκαρ Ουάιλντ: Το είδαμε

21.04.2004
Το Πορτρέτο του Όσκαρ Ουάιλντ -γραμμένο από τον ηθοποιό και πρώτο ερμηνευτή του, Μάικλ Μακλιάμορ- είναι ένα ταξίδι στη ζωή και το έργο του διάσημου Ιρλανδού συγγραφέα.
&00 Το έργο:
Το Πορτρέτο του Όσκαρ Ουάιλντ -γραμμένο από τον ηθοποιό και πρώτο ερμηνευτή του, Μάικλ Μακλιάμορ- είναι ένα ταξίδι στη ζωή και το έργο του διάσημου Ιρλανδού συγγραφέα.
Ο Γιάννης Φέρτης αφηγείται την ταραγμένη ζωή του Οσκαρ Ουάιλντ, ερμηνεύει χαρακτήρες από τις διασημότερες κωμωδίες του, θυμίζει τα ποιήματά του, διηγείται την ιστορία του Ντόριαν Γκρέι και καταθέτει την εκ βαθέων εξομολόγηση του Ουάιλντ για την καταστροφική εκείνη σχέση του που τον οδήγησε στην καταδίκη.
Με χιούμορ ή πίκρα, φωτίζεται η δαιμόνια προσωπικότητα του συγγραφέα, η διάνοιά τoυ, αλλά και μια αδύναμη πλευρά του χαρακτήρα του που είναι ταυτόχρονα η πιο ανθρώπινη και η πιο δημιουργική: το απόλυτο και καταστροφικό πάθος του. Στη διάρκεια του μονολόγου, ο αφηγητής σταδιακά ταυτίζεται με το συγγραφέα και ο ηθοποιός "ντύνεται" το ρόλο σα μια μαγική εικόνα. Ο μονόλογος παρουσιάστηκε στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο φεστιβάλ "Θεατρικοί Μονόλογοι 2003".

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Ο Γιάννης Φέρτης ερμηνεύει το Πορτρέτο του Οσκαρ Ουάιλντ υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Αθανασία Καραγιαννοπούλου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια ανήκουν στο Γιώργο Ασημακόπουλο, οι φωτισμοί στον Αλέκο Αναστασίου. Η μουσική επιμέλεια και η μετάφραση ανήκουν στην Αθανασία Καραγιαννοπούλου. Στη μουσική εκτέλεση ο Θόδωρος Τσεκούρας και ο Κυριάκος Μουστάκας

Τι μας άρεσε:
- Η ευφάνταστη σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιάννοπουλου και το σπαρμένο με κίτρινα φύλλα ατμοσφαιρικό σκηνικό του Γιώργου Ασημακόπουλου.
- Ο Γιάννης Φέρτης που κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός ρόλου δύσκολου και πολύ απαιτητικού. Αλλού σοβαρός, αλλού αστείος και αλλού ειρωνικός κράτησε τις ισορροπίες, φώτισε όλες τις πτυχές του χαρακτήρα του Οσκαρ Ουάιλντ και μας κέρδισε από το πρώτο λεπτό.
- Η διασκευή του "Born to be wild" στην αρχή και το τέλος της παράστασης και η έξοχη "Μπαλάντα της Φυλακής" που απαγγέλλει υποδειγματικά ο Γιάννης Φέρτης.

Σε ποιον απευθύνεται:
Σε όλους... θεατρόφιλους και μη...




Πρόγραμμα - Να το αγοράσω;
Συμπαθητικό, αλλά όχι και πολύ εύχρηστο.




Πότε να πάω και πού να παρκάρω:
Το Θέατρο Τέχνης βρίσκεται στην Πλάκα (Φρυνίχου 14), οπότε προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ξεχάστε το παρκάρισμα...
- Ημέρες και Ωρες παραστάσεων:
- Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 21.30
Σάββατο:19.00 και 21.30
Κυριακή: 20.30
-
Τιμές εισιτηρίων: 20 και 15 ευρώ