Oι απόρρητοι φάκελοι για τον Πικάσο στην επιφάνεια

21.04.2004
Η γαλλική αστυνομία δίνει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά απόρρητους φακέλους για τον Πάμπλο Πικάσο. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, ο ζωγράφος έκανε αίτηση για την απόκτηση γαλλικής υπηκοότητας, η οποία απορρίφθηκε λόγω "εξτρεμισμού και κλίσης προς τον κομμουνισμό".
Η γαλλική αστυνομία δίνει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά απόρρητους φακέλους για τον Πάμπλο Πικάσο. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα των αστυνομικών αρχών, ο μεγάλος ζωγράφος έκανε αίτηση για την απόκτηση γαλλικής υπηκοότητας, η οποία απορρίφθηκε λόγω των "εξτρεμιστικών του ιδεών και της κλίσης του προς τον κομμουνισμό", όπως μετέδωσε το ΒΒC.

Ο Πικάσο βρισκόταν υπό παρακολούθηση, αρχικά ως ύποπτος για αναρχικές ιδέες και αργότερα λόγω της φιλικής του στάσης προς τον κομμουνισμό, προτού γίνει μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Τα έγγραφα αυτά ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη προτού να επιστρέψουν στο Παρίσι, στα πλαίσια έκθεσης που ανοίγει τις πύλες της στο Αστυνομικό Μουσείο του Παρισιού.

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί μετέφεραν τα έγγραφα αυτά μαζί με χιλιάδες άλλα αστυνομικά αρχεία στο Βερολίνο. Το 1945 όμως μετά την κατάληψη της γερμανικής πρωτεύουσας, οι Ρώσοι τα μετέφεραν ξανά, αυτή τη φορά στη Μόσχα, ενώ επεστράφησαν στη Γαλλία μόνο το 2001.
Η αίτηση του Πικάσο για την γαλλική υπηκοότητα, που χρονολογείται από τις 3 Απριλίου 1940, ανακαλύφθηκε τυχαία από ένα Ρώσο αξιωματικό που είχε αναλάβει την συγκέντρωση των αρχείων.

Πιθανολογείται ότι ο Πικάσο ζήτησε την γαλλική υπηκοότητα επειδή φοβόταν την έκδοσή του στην Ισπανία του Φράνκο, σε περίπτωση που οι Ναζί εισέβαλαν στη Γαλλία. Ωστόσο ποτέ δεν έλαβε απάντηση, καθώς "εθεωρείτο ύποπτος για την εθνική ασφάλεια".
Σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής αστυνομίας, ο νεαρός καλλιτέχνης δεν έλαβε ποτέ μέρος σε συγκεντρώσεις αναρχικών ομάδων, αλλά "είναι πιθανό να συμμεριζόταν τις αναρχικές ιδέες του συγκατοίκου του, Πέντρο Μόναχo".

Ο Πικάσο γεννήθηκε στη Μάλαγα της νότιας Ισπανίας το 1881 και είχε ορκιστεί να μην ξαναγυρίσει στην χώρα του όσο βρισκόταν στην εξουσία ο Φράνκο.