"Έφυγε" η Ελένη Καζαντζάκη

18.02.2004
Πέθανε την Τετάρτη σε βαθύτατο γήρας η χήρα του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, Ελένη, η οποία πέρυσι τον Απρίλιο έκλεισε έναν αιώνα ζωής.
Πέθανε την Τετάρτη σε βαθύτατο γήρας η χήρα του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, Ελένη, η οποία πέρυσι τον Απρίλιο έκλεισε έναν αιώνα ζωής. Είκοσι χρόνια νεώτερή του η Ελένη Σαμίου, ήταν πάντα ετοιμη να εκπληρώσει τις επιθυμίες και τις προσταγές του αγαπημένου της και βοήθησε στην ολοκλήρωση και προβολή του έργου του μεγάλου Ελληνα συγγραφέα.
Βέβαια, δεν έλειψαν και τα πικρόχολα σχόλια για τη σχέση τους καθώς πολλοί πίστεψαν πως ο Kαζαντζάκης στο πρόσωπο της Ελένης δεν βρήκε μόνο τον υποτακτικό τύπο γυναίκας, που τόσα χρόνια γύρευε, αλλά και μια μοναδική συνεργάτιδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο η "Οδύσσεια" δακτυλογραφήθηκε από την Ελένη επτά φορές.
Ο Kαζαντζάκης χρωστά ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προβολής του έργου του στη γυναίκα του. Εκείνη πρωτοστατούσε στη διάδοση του έργου του, ενώ παράλληλα συγκέντρωνε τα τετράδια, τα ημερολόγια, τα χειρόγραφά του, τις φράσεις, τα αντικείμενα, σαν ιερά κείμηλια, διαφυλάσσοντάς τα από τη φθορά και την αφάνεια.

Η Ελένη ξεπέρασε το ρεκόρ της Γαλάτειας, της πρώτης συζύγου του Kαζαντζάκη, σε ελεύθερη συμβίωση μαζί του. Είκοσι χρόνια πέρασαν για να επισημοποιηθεί ο δεσμός τους. Παντρεύτηκαν το 1945, και τους στεφάνωσε ο Σικελιανός μόνο και μόνο για να ξεπεραστούν οι τυπικές και νομικές δυσχέρειες που δημιουργούσε η τέτοια συμβίωσή τους.