Όταν η Πανώρια συνάντησε την Σαντούτσα...

11.02.2004
Ένα νέο μπαλέτο, η "Πανώρια", ειδική παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο συνθέτη και αρχιμουσικό Άλκη Μπαλτά, ανεβαίνει από τις 15 Φεβρουαρίου σε κοινή παράσταση με την περίφημη όπερα του Πιέτρο Μασκάνι "Καβαλερία Ρουστικάνα".
&00 Ένα νέο μπαλέτο, η "Πανώρια", ειδική παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο συνθέτη και αρχιμουσικό Άλκη Μπαλτά, ανεβαίνει από τις 15 Φεβρουαρίου σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση και σε κοινή παράσταση με την περίφημη όπερα του Πιέτρο Μασκάνι "Καβαλερία Ρουστικάνα".

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς παρουσιάζεται το μπαλέτο της Ε.Λ.Σ. και στο δεύτερο η όπερα με γνωστούς πρωταγωνιστές, όπως η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Βαγγέλης Χατζησίμος, ο Κύρος Πατσαλίδης κ.α. Τόσο το μπαλέτο όσο και η όπερα ανεβαίνουν σε μουσική διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για όλες τις βραδιές της κοινής αυτής παράστασης τα εισητήρια τείνουν να εξαντληθούν.

Η "Πανώρια" βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Γεωργίου Χορτάτση, ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα της κρητικής αναγεννησιακής λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας αναμιγνύει στοιχεία της δημοτικής παράδοσης, του αρχαίου ελληνικού κόσμου και της ιταλικής θεατρικής πρακτικής της κομέντια ντελ άρτε. Βασικό θέμα του ο έρωτας, θέμα διαχρονικό, που νομιμοποιεί το συνθέτη να χρησιμοποιήσει μουσικό ύφος που ξεφεύγει από τα χωρο-χρονικά πλαίσια μέσα στα οποία διαδραματίζεται η ιστορία.

Ο συνθέτης της "Πανώριας" Άλκης Μπαλτάς και ο χορογράφος Χάρης Μανταφούνης, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι συντελεστές της παράστασης, υπογράμμισαν από κοινού τη σύγχρονη διάσταση του έργου, τόσο στα μουσικά μοτίβα του όσο και στη χορογραφία που επιλέχθηκε.
Για τον συνθέτη το μπαλέτο αυτό αποτελεί ένα εγχείρημα που υπηρετεί την ελληνική σύνθεση και έρχεται να μιλήσει σε μια σύγχρονη μουσική γλώσσα για τη δύναμη του έρωτα, χωρίς να να στερείται μουσικών αναφορών ασφαλώς στην εποχή που γέννησε το μύθο της Πανώριας.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Αντώνη Χαλκιά, σύγχρονα και λειτουργικά, συνδυάζονται με τη μοντέρνα χορογραφία, την πρόζα και την βιντεοπροβολή, ανοίγοντας το δρόμο στο μπαλέτο της Ε.Λ.Σ. για διεύρυνση του ρεπερτορίου του και διερεύνηση καινούριων απόψεων στο πεδίο του χορού.

Για τον Χάρη Μανταφούνη σημασία δεν έχει το γιατί ένα έργο της Αναγέννησης όπως αυτό του Χορτάτση δίνει έμπνευση για μια σύγχρονη μουσική και χορευτική σύνθεση, αλλά το αν το αποτέλεσμα κατορθώνει να "μιλήσει" στο σημερινό θεατή για θέματα οικουμενικά και διαχρονικά.

Η ιστορία αφηγείται τον έρωτα του Γύπαρη για την Πανώρια, μια νέα που αντί να σκεφτεί το γάμο και την οικογένεια, προτιμά να ζει ελεύθερη στον Ψηλορείτη, κυνηγώντας ελάφια. Ο σκηνοθέτης Βασίλης Μυριανθόπουλος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη της γυναίκας για χειραφέτηση και στη δύναμη του ακατανίκητου έρωτα.

Στο δεύτερο μέρος της διττής αυτής παράστασης, το κοινό της θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα από τα πιο δημοφιλή λυρικά έργα, την "Καβαλερία Ρουστικάνα", μια παλιά παραγωγή της Ε.Λ.Σ. που ανεβαίνει ανανεωμένη και με νέους συντελεστές. Από την αρχή ως το τέλος το έργο διαπνέεται από πάθος και αισθησιασμό. Η υπόθεση διαδραματίζεται στη Σικελία. Η ηρωίδα (Σαντούτσα), πληγωμένη από την αδιαφορία του αγαπημένου της, Τουρίντου, αποκαλύπτει το ενδιαφέρον του προς την όμορφη Λόλα στο σύζυγό της τελευταίας, Άλφιο, ο οποίος καλεί τον Τουρίντου σε μονομαχία και στο φινάλε τον σκοτώνει.
Για τη διάσημη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η Σαντούτσα συνδυάζει το λυρικό στοιχείο της φωνής της με το βαθιά δραματικό στοιχείο που τη διαπερνά κάθε φορά που καλείται να ερμηνεύσει το ρόλο. Η "Καβαλερία" αφηγείται ουσιαστικά το δράμα μιας γυναίκας που, εγκυμονούσα τον καρπό ενός ελεύθερου έρωτα, αντιμετωπίζεται σαν μίασμα από τη μικρή κοινότητα μέσα στην οποία ζει και τυφλωμένη από πάθος για εκδίκηση οδηγεί τον αγαπημένο της στο θάνατο.

Συντελεστές:
Μουσική διεύθυνση: Αλκης Μπαλτάς
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης
Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκος Πετρόπουλος
Διεύθυνση Χορωδίας: Φανή Παλαμίδη
Φωτισμοί: Γιάννης Θεοδωρίδης

Ερμηνεύουν: Σόνια Θεοδωρίδου, Βαρβάρα Τσαμπαλή (Σαντούτσα), Βαγγέλης Χατζησίμος, Σταμάτης Μπερής (Τουρίντου), Κύρος Πατσαλίδης, Δημήτρης Πλατανιάς (Άλφιο), Γωγώ Ηλιοπούλου, Ελένη Λιώνα (Λόλα), Βαρβάρα Γκαβάκου, Σύλβια Φρανς (Λουτσία).

Παραστάσεις: 15, 20, 22, 24 και 25 Φεβρουαρίου, στις 19.00
Εισιτήρια: 40 - 35 - 27- 26 - 20- 17 (φοιτητικό)