Η Ελλάδα της Επτανήσου στη Βουλή των Ελλήνων

10.02.2004
Μια νέα έκθεση ιστορικής μνήμης, με θέμα "Επτάνησα, 140 χρόνια από την Ενωση με την Ελλάδα", εγκαινιάζεται στην αίθουσα "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Βουλής των Ελλήνων στις 10 Φεβρουαρίου.
Μια νέα έκθεση ιστορικής μνήμης, με θέμα "Επτάνησα, 140 χρόνια από την Ενωση με την Ελλάδα", εγκαινιάζεται στην αίθουσα "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Βουλής των Ελλήνων στις 10 Φεβρουαρίου.

Τα εκθέματα, που προέρχονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και ιδιώτες της Αθήνας και των νησιών του Ιονίου, αναφέρονται σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Πρόκειται για αντικείμενα, έντυπο και εικαστικό υλικό από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας, την Αγγλοκρατία, το πέρασμα των Γάλλων, των Ρώσων και Τούρκων έως την Ενωση, αλλά και φωτογραφικό υλικό σχετικό με τους βομβαρδισμούς κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους σεισμούς, οι οποίοι επέφεραν καθοριστικές αλλαγές στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον.

Στην έκθεση παρουσιάζεται η κοινωνία, η οικονομία, ο πολιτισμός, η πολιτική και διπλωματική ιστορία των Ιόνιων Νησιών, ενώ εκτίθενται χάρτες, χαρακτικά και βιβλιακό υλικό από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, καθώς και έργα επτανήσιων καλλιτεχνών από τη Συλλογή Εργων Τέχνης της Βουλής. Θα προβάλλεται, επίσης, οπτικοακουστικό υλικό (βιντεοταινία διάρκειας 10΄) με θέμα "Επτά Νησιά, μία ιστορία".

Σημειώνεται ότι την έκθεση θα συνοδεύουν ακόμη, οδηγός στην οποίο θα προτάσσεται σύντομο χρονολόγιο, εκπαιδευτικό φυλλάδιο, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 14 ετών, αναπαραγωγή ενός χάρτη της Επτανήσου, δύο αναμνηστικά μετάλλια με την αποτύπωση σήματος που περιλαμβάνει τα μυθολογικά σύμβολα όλων των Νησιών και απεικόνιση της Ιονίου Ακαδημίας.

Στα πλαίσια του ειδικού αυτού αφιερώματος της Βουλής στα Επτάνησα, πρόκειται να κυκλοφορήσει σχετικό CD-ROM με στοιχεία από την πολιτική και πολιτιστική ζωή της Επτανήσου, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται και συνέδριο σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, με θέμα "Η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, 1864-2004", που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 ως τις 27 Φεβρουαρίου σε αίθουσα της Βουλής. Θα σχεδιαστούν, ακόμη, ειδικές ιστοσελίδες στον κόμβο της Βουλής που θα περιλαμβάνουν την Έκθεση και πληθώρα σχετικών πληροφοριών, ενώ την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα θα διεξαχθεί διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής, με τη συμμετοχή μαθητών της ΣΤ΄ Δημοτικού όλων των σχολείων της Επτανήσου.