Τελλόγλειο - Αριστοτέλειο - Θεσσαλονίκη...

10.02.2004
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. γιορτάζει την τριετή παρουσία του στο χώρο του πολιτισμού παρουσιάζοντας στο κοινό τα σημαντικότερα έργα των συλλογών του, καθώς και το συνολικό έργο που πραγματοποίησε στο χρονικό διάστημα της λειτουργίας του.
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. γιορτάζει την τριετή παρουσία του στο χώρο του πολιτισμού παρουσιάζοντας στο κοινό τα σημαντικότερα έργα των συλλογών του, καθώς και το συνολικό έργο που πραγματοποίησε στο χρονικό διάστημα της λειτουργίας του. Η έκθεση "Τελλόγλειο - Αριστοτέλειο - Θεσσαλονίκη" περιλαμβάνει έργα τέχνης μεγάλης αξίας από τις συλλογές του Τελλογλείου, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται έργα των Βικάτου, Γουναρόπουλου, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Μπουζιάνη, Εγγονόπουλου, Σπυρόπουλου, Γεραλή, Philippoteaux, Γαλάνη κ.ά, καθώς και μια σειρά χαρακτικών του De Chirico με θέμα την Ιλιάδα.

Πίσω από κάθε συλλογή έργων τέχνης κρύβεται ένας "μύθος", μια ιστορία, που έχει άμεση σχέση με την αγορά της τέχνης αλλά παράλληλα συνδέεται με την προσωπικότητα του συλλέκτη, τις προτιμήσεις του, το γούστο και τις επιλογές του, όπως και με την εποχή του και με τον τόπο του.

Η σημαντική συλλογή του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογου, με τη δωρεά της οποίας ξεκίνησε το Τελλόγλειο Ίδρυμα, κατέχει μία ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στις συλλογές έργων τέχνης του τόπου μας και έχει τη δική της ιστορία. Με την έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί αυτή ακριβώς η ιστορία, το "όνειρο" του συλλέκτη/δωρητή, που πραγματώνεται για να αποτελέσει θεσμό.
Με την έκθεση "Τελλόγλειο - Αριστοτέλειο - Θεσσαλονίκη" αποκαλύπτεται στο κοινό ο τρόπος με τον οποίο συγκροτήθηκε η Συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος, παρουσιάζοντας παράλληλα τόσο την καταστατική θέση του θεσμού της δωρεάς όσο και τον τρόπο που ασκείται η συλλεκτική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα διατηρεί ιδιαίτερα στενούς και πολυδιάστατους δεσμούς με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο και ανήκει, αλλά επίσης και με την πόλη και τον κόσμο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία σχέση αμφίδρομη που εδραιώνεται και καλλιεργείται καθημερινά και στηρίζεται τόσο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διοργάνωση σημαντικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, όσο και στη συνεχή, θετική ανταπόκριση του κοινού.

Διάρκεια έκθεσης: Φεβρουάριος - Απρίλιος 2004