Φεστιβάλ Αθηνών 2004: Τι θα δούμε

28.01.2004
Πιο πλούσιο από κάθε άλλη χρονιά θα είναι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών το καλοκαίρι του 2004, μία χρονιά ιδιαίτερα σημαντική ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Φίλιπ Γκλας, Λουτσιάνο Παβαρότι, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Νταλάρας και Αντώνης Ρέμος είναι μερικά από τα ονόματα καλλιτεχνών που θα απολαύσουμε σε συνολικά 99 παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν σε Επίδαυρο και Ηρώδειο!
Πιο πλούσιο από κάθε άλλη χρονιά θα είναι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών το καλοκαίρι του 2004, μία χρονιά ιδιαίτερα σημαντική ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Φίλιπ Γκλας, Λουτσιάνο Παβαρότι, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Νταλάρας και Αντώνης Ρέμος είναι μερικά από τα ονόματα καλλιτεχνών που θα απολαύσουμε στις συνολικά 99 παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν σε Επίδαυρο και Ηρώδειο!

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το πρόγραμμα του Ηρωδείου!
Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το πρόγραμμα της Επιδαύρου!

Το πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 4.000.000 ευρώ (Ηρώδειο :2.700.000 ευρώ και Επίδαυρος: 1.230.000 ευρώ), παρουσίασε ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "στόχος του είναι να περάσει το Ελληνικό Φεστιβάλ στις ατζέντες των μεγάλων καλλιτεχνικών σχημάτων του κόσμου ". "Tο Ελληνικό Φεστιβάλ έλαβε ιδιαίτερα υπόψη του πως πλήθος ξένων τουριστών θα κατακλύσουν την πόλη της Αθήνας τον Αύγουστο και για το λόγο αυτό θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σ' όλους τους επισκέπτες να δουν ποιοι πραγματικά είμαστε ως Ελληνες από πλευράς μουσικής, χορού και θεάτρου, πως δηλαδή τραγουδάμε, πως χορεύουμε, πως σκεφτόμαστε, Για το λόγο αυτό θα έχουμε πλήρη σειρά από Ελληνες καλλιτέχνες, μουσικούς και ηθοποιούς. Ιδιαίτερα στον τομέα του χορού δεν θα υπάρξουν φέτος ειδικά αφιερώματα για κάποια μέρη της Ελλάδας, αλλά θα παρουσιαστούν χοροί απ' όλα τα μέρη της χώρας μας ανεξαιρέτως".
Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι εξαιτίας της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα γίνει η συνηθισμένη διακοπή παραστάσεων τον Αύγουστο, ενώ έχει προβλεφθεί τις ημέρες που οι δρόμοι θα είναι κλειστοί -εξαιτίας των αγώνων- να μη γίνουν παραστάσεις. Ο κ. Βουλγαράκης σημείωσε παράλληλα, πως φέτος το Ελληνικό Φεστιβάλ φιλοξενεί τέσσερις από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, τη Φιλαρμονική ορχήστρα του Βερολίνου, την ορχήστρα της Λειψίας, τη Φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης και τη Συμφωνική ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας.
"Πρόκληση", επίσης, χαρακτήρισε τις συμπαραγωγές, "Επιδιώξαμε τρεις και τελικά κατορθώσαμε δύο, τη συνεργασία με το Θέατρο Starty Κρακοβίας στη παράσταση "Ζαρατούστρα" και τη συνεργασία με το Teatro Vintidio Basso di Ascoli στην παράσταση του Antonio Cericola "Εγώ, ο Πινόκιο".

Κοιτάζοντας κάποιος τον προγραμματισμό μπορεί να παρατηρήσει κάποιες απουσίες, όπως αυτή του Σταμάτη Σπανουδάκη και του Σταύρου Ξαρχάκου, όμως ο Πρόεδρος του Eλληνικού Φεστιβάλ σημείωσε "πως αυτές δεν οφείλονται στο φεστιβάλ, αλλά σε άλλους λόγους που απέτρεψαν αυτές τις συνεργασίες."

Εξαιρετικά πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των Επιδαυρίων καθώς στο αρχαίο θέατρο της Αργολίδας θα παρουσιαστούν 11 πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις δύο παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και ιδιαίτερα στη Λυσιστράτη σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου με την Λυδία Κονιόρδου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, στην παρουσίαση τριών αγνώστων έργων του Αισχύλου από το θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, στις "Ευμενίδες" του Αισχύλου όπου θα απολαύσουμε τη μεγάλη τραγωδό Αννα Συνοδινού στο ρόλο της Αθηνάς και στον "Πλούτο" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη με τον Λάκη Λαζόπουλο στο ρόλο του Χρεμύλου.

Με μία ξεχωριστή συναυλία και πρώτη φορά τόσο νωρίς λόγω αυτής της εκδήλωσης ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ Αθηνων 2004. Το ιστορικό μουσικό συγκρότημα της Γερμανίας, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, μία από τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου, θα παίξει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο σε μια μεσημεριάτικη συναυλία, υπό τη διεύθυνση του μουσικού διευθυντή της, του κορυφαίου μαέστρου Sir Simon Rattle και με σολίστ τον διάσημο πιανίστα Daniel Barenboim. Η συναυλία, της οποίας το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά πλούσιο, θα μεταδοθεί τηλεοπτικά ζωντανά σε όλο τον κόσμο, ενώ για να αποφευχθούν προβλήματα λόγω καιρού θα στηθεί μία ειδική τέντα πάνω από το Ηρώδειο.