Πρώτη Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού!

16.01.2004
Για το 2004 το Μέγαρο προχωρεί σε μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, οργανώνοντας την πρώτη Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού, από τις 23 ως τις 26 Ιανουαρίου.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στέγασε τον ελληνικό χορό από τα πρώτα ακόμη χρόνια λειτουργίας του δίνοντας μάλιστα κίνητρα μέσω της θεσμοθέτησης του "Μήνα Ελληνικού Χορού" σε νέους κατά κανόνα έλληνες χορογράφους να δημιουργήσουν νέα έργα έχοντας ως βάση πρωτότυπη μουσική σύνθεση.
Για το 2004 το Μέγαρο προχωρεί σε μια ακόμα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, οργανώνοντας την πρώτη Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού.

Για ένα τετραήμερο, και πιο συγκεκριμένα από την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου ως και την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου, θα εμφανιστούν σαράντα χορευτικές ομάδες που οι επικεφαλής τους εκπροσωπούν τις πιο διαφορετικές γενιές και τάσεις, ενώ μαρτυρούν ταυτόχρονα την ποικιλία αναζητήσεων που διατρέχει το σώμα του σύγχρονου ελληνικού χορού από το 1984 μέχρι σήμερα.

Η συμβολική αρχή αφορά τα ιστορικά "Χορικά" της Ζουζούς Νικολούδη, συμπεριλαμβάνει την "Ομάδα Σύγχρονου Χορού" του Χάρη Μανταφούνη ή το "Μικρό Χορευτικό Θέατρο" της Λίας Μελετοπούλου, περνά στη νεώτερη γενιά με την "Οκτάνα" του Κωνσταντίνου Ρήγου, την "Λάθος Κίνηση" του Κωνσταντίνου Μίχου ή την SineQuaNon και ακολούθως στις νεαρότερες YELP, GRIFFON, AD LIB, αλλά και τις νεοσύστατες, όπως οι ομάδες "Μυία" και "Α ΚΙΝ".

Το φιλόδοξο εγχείρημα που στοχεύει στην ευρύτερη προβολή του ελληνικού χορού και στο εξωτερικό θέλησε να συμπεριλάβει όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες, χωρίς προεπιλογές και αποκλεισμούς. Από το βήμα της Αίθουσας Δημήτρη Μητρόπουλου θα παρουσιάζουν κάθε βράδυ τη δουλειά τους δέκα ομάδες με μικρά αυτοτελή έργα ή αποσπάσματα έργων που δεν θα ξεπερνούν τα15'.

"Σε αυτήν τη φιλόδοξη πρωτοβουλία του, το Μέγαρο Μουσικής επιχειρεί μια γενική τοποθέτηση γύρω από τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο πεδίο του σύγχρονου ελληνικού χορού. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους του Μεγάρου είναι και άνθρωποι εκτός Ελλάδος, που ασχολούνται με το χορό και μας ενδιαφέρει να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις αυτές και να ενημερωθούν για τα εδώ δρώμενα. Σε αυτές τις τέσσερις βραδιές παρουσιάζονται διαφορετικά στιλ, τάσεις και ιδέες, καθώς έχουμε συμπεριλάβει το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ελλήνων χορογράφων. Επιθυμούμε μάλιστα να επαναλάβουμε σε λίγα χρόνια την πλατφόρμα, αντλώντας ιδέες από τις συλλεχθείσες εμπειρίες" σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΑ, κ. Νίκος Τσούχλος.

Παράλληλα με τις τέσσερις βραδιές χορού, κυκλοφορεί και σχετικό Λεύκωμα με τίτλο "Χορός Dance" από τις εκδόσεις ΚΟΑΝ, που περιλαμβάνει φωτογραφίες, αρχειοθετημένη εργογραφία από το σύνολο σχεδόν του ελληνικού δυναμικού στο πεδίο του σύγχρονου χορού και συνοδεύεται από dvd με τρίλεπτα στιγμιότυπα από τα αρχεία των ομάδων. Στο φουαγιέ της αίθουσας Δημήτρη Μητρόπουλου διοργανώνεται Έκθεση Χορευτικής Φωτογραφίας με τη συμμετοχή των φωτογράφων που εκπροσωπούνται στο Λεύκωμα. Η δίγλωσση αυτή έκδοση καλύπτει την αναγκαιότητα ενός βιβλίου αναφοράς για το σύγχρονο ελληνικό χορό, καθώς υπάρχει μεγάλο βιβλιογραφικό κενό για τον χώρο αυτό. Ο χορός, μια τέχνη του εφήμερου έχει ανάγκη από μνήμη και αυτή ήταν η βασική πρόκληση για την πραγματοποίηση της έκδοσης, οποία πραγματοποιήθηκε με την αρωγή αξιόλογων ανθρώπων του χώρου.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τις ομάδες που συμμετέχουν στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού και το πρόγραμμα των παραστάσεων.