Ρομέο και Ιουλιέτα: η τρίτη μνήμη

22.12.2003
Το "Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες", στο πλαίσιο της φετινής θεματικής του ενότητας Α year of documents, ανεβάζει στις 20 Δεκεμβρίου -και έως τα τέλη Ιανουαρίου- την παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού "Ρομέο και Ιουλιέτα: Η Τρίτη Μνήμη".
Το "Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες", στο πλαίσιο της φετινής θεματικής του ενότητας Α year of documents, ανεβάζει στις 20 Δεκεμβρίου -και έως τα τέλη Ιανουαρίου- την παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού "Ρομέο και Ιουλιέτα: Η Τρίτη Μνήμη".
Θα ακολουθήσει στις 6 Μαρτίου η συμπαραγωγή του Theseum the Ensemble (πρώην Διπλούς Έρως) με το γερμανικό θέατρο Rimini Protokoll με τον τίτλο "Ηot Spots ή 'Ήμουν εδώ".

Η παράσταση "Ρομέο και Ιουλιέτα: Η Τρίτη Μνήμη" παίχτηκε τον περασμένο Ιούνιο για λίγες μόνο παραστάσεις στο θέατρο Θησείον κι έπειτα φιλοξενήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Teatro della Limonaia της Φλωρεντίας.

R + J
"Ρομέο και Ιουλιέτα: Η Τρίτη Μνήμη"
[Ένα μπαλέτο για πάντα]
- "Καλύτερα να σας πω μια ιστορία. Είναι μια συγκεκριμένη ιστορία. Για την ακρίβεια είναι η μόνη ιστορία που αξίζει τον κόπο να αφηγηθούμε. Αλλά θέλω να μιλήσω γι' αυτήν σαν να είναι παρόν και δίπλα μου: Ρομέο και Ιουλιέτα"
Μια μουσική και δραματουργική "χορογραφία", που μέσα της επιτρέπει να κυκλοφορούν τα ίδια, τα αληθινά πρόσωπα των ηθοποιών, όχι μόνον οι ρόλοι.

- "Εμείς, τα πρόσωπα τα πραγματικά, Αγγελιαφόροι, ζούμε ενδιάμεσοι στο βάρος της πραγματικής μας ζωής και στο βάρος των ρόλων. Ας αφήσουμε και τα δύο αυτά βάρη να μιλήσουν"
Ο λόγος των προσώπων, επειδή μεταφέρει πραγματικές εμπειρίες τους, στην αντιπαράθεσή του με τον ποιητικό λόγο του Σαίξπηρ, κάνει τον τελευταίο να ζωντανέψει, να "ταραχτεί" και να προκαλέσει ίσως συγκίνηση

- "Ο ερωτικός λόγος χαρακτηρίζεται σήμερα από μιαν άκρα μοναξιά. Ο λόγος αυτός βρίσκεται αποκομμένος όχι μόνο από την εξουσία, αλλά και από τους μηχανισμούς της"
Αποκομμένοι ζούμε κι εμείς, αποξενωμένοι από περιβάλλον, εργασία, άλλους λαούς, αλλά το χειρότερο, από τις βιωμένες πολύτιμες στιγμές μας. Το ζήτημα για μας όπως πάντα, είναι να εξαναγκάσουμε τις ιστορίες που ξέρουμε να μιλήσουν για τις ιστορίες που δεν ξέρουμε...

Συντελεστές:
Ιδέα και σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Δραματουργική επεξεργασία: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Σοφία Βγενοπούλου
Μετάφραση: Κώστας Καρθαίος, Νίκος Φλέσσας, Γιώργος Βουδικλάρης
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Σκηνογραφία: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Επιμέλεια κίνησης: Μέντη Μέγα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ξένια Βότση, Γιώργος Βουδικλάρης, Γεωργία Μαυραγάνη

Τα πρόσωπα: Ρένα Ανδρεαδάκη, Γιώργος Βαλαής, Βασίλης Καραμπούλας, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δήμητρα Παπαχρήστου, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής.

Hμέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτ. 8.45, Πέμ. - Κυρ. 8.45
Tιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ, 14 ευρώ (φοιτητικό)
Από Σάββατο 20 Δεκεμβρίου ως τα τέλη Ιανουαρίου στο θέατρο Θησείον (Τουρναβίτου 7, Θησείο, τηλ.: 210-32 55 444)