To τανγκό των Χριστουγέννων

19.12.2003
Δύο χρόνια μετά τον "Τούρκο στον Κήπο", ο Γιάννης Ξανθούλης επιστρέφει με το νέο του βιβλίο, το Τανγκό των Χριστουγέννων, το οποίο εναρμονίζεται με το εορταστικό κλίμα των ημερών των Χριστουγέννων.
Ενας υπολοχαγός του στρατοπέδου Βάτη στον Εβρο αποφασίζει να μάθει χορό δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα για να χορέψει με την γυναίκα που ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα. Το ρόλο του χοροδιδάσκαλου αναλαμβάνει -παρά την θέληση του- ο Λάζαρος Λαζάρου, ένα νεαρός στρατιώτης που υπηρετεί εκεί τη θητεία του.
Αυτό το τανγκό γίνεται αφορμή να ανατραπεί ο "αμφίσημος" -έτσι κι αλλιώς- αισθηματικός κόσμος του Στρατοπέδου και ξεδιπλώνει ρυθμικά σχέσεις και απελπισίες μέσα από ξεκαρδιστικά δραματικές συγκυρίες.
Καταγραφέας όλων αυτών ο Λάζαρος, που γίνεται μάρτυρας ερώτων, θανάτων και εορταστικών πανικών.
Έτσι τα Χριστούγεννα του 1970 θα καταχωρηθούν στη μνήμη του σαν σκοτεινός αισθησιακός εφιάλτης, που θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή με ένα αθεράπευτα ρυθμικό τανγκό.

Δύο χρόνια μετά τον "Τούρκο στον Κήπο", ο Γιάννης Ξανθούλης επιστρέφει με το νέο του βιβλίο, το Τανγκό των Χριστουγέννων, το οποίο εναρμονίζεται με το εορταστικό κλίμα των ημερών των Χριστουγέννων. Γραμμένο σε πολύ απλή και προσιτή γλώσσα, κυλά αβίαστα, όχι μόνο λόγω του ευσύνοπτου του όγκου του, αλλά και επειδή δεν πλατειάζει και δεν κουράζει στην ανάγνωση.


Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Το τανγκό των Χριστουγέννων
Συγγραφέας: Γιάννης Ξανθούλης
Σελίδες: 187
ISBN: 960-03-3620-2