Στην έκθεση "Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης" που παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., παρουσιάζονται τέσσερα προπλάσματα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Το Μουσείο, το Μουσείο και το άμεσο περιβάλλον, το Μουσείο και η Ακρόπολη, η αίθουσα του Παρθενώνα. Η δεύτερη ενότητα της έκθεσης περιλαμβάνει είκοσι πρωτότυπα έργα από την Ακρόπολη, γλυπτά, χάλκινα και αγγεία. Για πρώτη φορά εκτίθενται στη Θεσσαλονίκη μια αρχαϊκή κόρη, ένα γλυπτό από τη ζωοφόρο του Ερεχθείου, μια λουτροφόρος από το ιερό της Νύμφης, ένα μελανόμορφο πινάκιο του ζωγράφου Λυδού και το πορτραίτο του Αθηναίου στρατηγού Μιλτιάδη. Φυσικά ιδιαίτερη σημασία για τη Θεσσαλονίκη έχει το μαρμάρινο πορτραίτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έργο του Λεωχάρη.
Με εποπτική υλικό γίνεται παρουσίαση των μεγάλων καταστροφών της Ακρόπολης και της αποκατάστασής τους. Παραμένει όμως ανοιχτό ακόμα το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, που πρέπει να συνενωθούν με εκείνα που βρίσκονται στην Αθήνα.
Τέλος, οι μουσειοσκευές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την Ακρόπολη θα δίνουν τη δυνατότητα σε παιδιά και νέους να κατανοούν με γοητευτικό τρόπο τα μνημεία της Ακρόπολης.
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης:
To 2004, μόλις στηθεί ο κορμός του Νέου Μουσείου και ντυθεί με το γυάλινο περίβλημά του, θα αρχίσει η μεταφορά πάνω σ' ένα ειδικά κατασκευασμένο διάδρομο των αρχαϊκών και των κλασικών γλυπτών από το παλιό στο Νέο Μουσείο. Για πρώτη φορά μετά από 25 αιώνες θα κατεβούν από τον Ιερό Βράχο αγάλματα και ανάγλυφα που ήταν η περηφάνια της Αθήνας. Η ιστορική στιγμή της γέννησης του Νέου Μουσείου θα έχει φτάσει.
Το κτήριο του Μουσείου κατασκευάζεται με βάση τη μελέτη του διάσημου αρχιτέκτονα Bernard Tschumi και του Έλληνα αρχιτέκτονα Μιχάλη Φωτιάδη. Είναι μία τριμερής σύνθεση με βάση, κορμό και επίστεψη. Η βάση βυθίζεται σε μεγάλο βαθμό στο έδαφος και είναι ανοικτή στη βόρεια και τη δυτική πλευρά της, γιατί εκεί η επιτόπια ανασκαφή εισχωρεί στο κτήριο, στην ειδική μεγάλη αίθουσα που προορίζεται για την ανάδειξή της και την παρουσίαση σε μεγάλες εσοχές των τοίχων της των κινητών ευρημάτων. Ο κορμός του Μουσείου είναι ντυμένος με γυάλινα πετάσματα που προστατεύονται από μεταλλικά πτερύγια στην ανατολική και τη δυτική όψη. Εδώ θα στεγαστούν τα έργα της αρχαϊκής Ακρόπολης και θα αναδεχθούν για πρώτη φορά έτσι όπως τους αξίζει. Η επίστεψη του κτηρίου έχει τη μορφή μιας τεράστιας γυάλινης αίθουσας 3.200 τ.μ. που ανοίγεται οπτικά στο περιβάλλον, αφήνει την πανοραμική εικόνα της Ακρόπολης να πλημμυρίζει το κτήριο και με κατάλληλες συνθήκες φωτισμού επιτρέπει την άριστη παρουσίαση των γλυπτών του Παρθενώνα. Ένας κτιστός πυρήνας διαστάσεων 60Χ20 μ., όσο και ο σηκός του Παρθενώνα, θα έχει μεγάλες αριθμημένες εσοχές που θα υποδεχτούν τα γλυπτά της ζωφόρου. Εκεί, το 2004, θα τοποθετηθούν οι ανάγλυφοι λίθοι της ζωφόρου, που βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του βράχου της Ακρόπολης, και θα παραμένουν τα κενά αναμένοντας τα τμήματα της ζωφόρου που θα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Δημήτριος Παντερμαλής
Καθηγητής Αρχαιολογίας, Πρόεδρος ΟΑΝΜΑ, Πρόεδρος Τελλογλείου Ιδρύματος
Την έκθεση θα εγκαινιάσει, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003, στις 19:00, ο Υπουργός Πολιτισμού, κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος.
Διάρκεια Έκθεσης:19 Δεκεμβρίου 2003 - 8 Φεβρουαρίου 2004
Ώρες Λειτουργίας: Κάθε μέρα (και τις μέρες των εορτών) 10:00-18:00
Είσοδος ελεύθερη
Στην έκθεση "το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης" που παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., παρουσιάζονται τέσσερα προπλάσματα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Το Μουσείο, το Μουσείο και το άμεσο περιβάλλον, το Μουσείο και η Ακρόπολη, η αίθουσα του Παρθενώνα.