Η Μαρία Στιούαρτ της οδού Κεφαλληνίας

16.12.2003
Τη "Μαρία Στιούαρτ" του Φρήντριχ Σίλλερ παρουσιάζει η Θεατρική Εταιρεία Πράξη σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Η "Μαρία Στιούαρτ" ενώνει επί σκηνής την Ελισάβετ Α' με τη Μαρία της Σκωτίας, οι οποίες ποτέ δε συναντήθηκαν στην πραγματικότητα!
Τη "Μαρία Στιούαρτ" του Φρήντριχ Σίλλερ παρουσιάζει η Θεατρική Εταιρεία Πράξη σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.
Η "Μαρία Στιούαρτ" ενώνει επί σκηνής την Ελισάβετ Α' με τη Μαρία της Σκωτίας, οι οποίες ποτέ δε συναντήθηκαν στην πραγματικότητα. Τους ρόλους της Βασίλισσας Ελισάβετ και της Μαρίας Στιούαρτ της Σκωτίας ερμηνεύουν η Μπέτυ Αρβανίτη και η Ρένη Πιττακή αντιστοίχως.

Σε μια εποχή όπου ο ισχύων παγκόσμιος χάρτης συνταράσσεραι από πολιτικές ανακατατάξεις, ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες και θρησκευτικές σφαγές, δύο γυναίκες διεκδικούν μέχρι θανάτου την εξουσία της πολιτικής και της γυναικείας τους φύσης.
Ο Σίλλερ, στην πιο διάσημη μετά το Σαίξπηρ πολιτική τραγωδία, περιγράφει έναν ανελέητο αγώνα πολιτικής και υπαρξιακής αντιπαράθεσης δύο δυναμικών γυναικών της αναγεννησιακής περιόδου.
Η Ελισσάβετ της Αγγλίας οδηγεί τη Μαρία της Σκωτίας σε ένα ζοφερό χορό του θανάτου, ενώ γύρω τους τα διαπλεκόμενα πολιτικά συμφέροντα και ο θρησκευτικός φανατισμός ολοκληρώνουν έναν άγριο πίνακα μιας εποχής που έχει πάρα πολλές αντιστοιχίες με τις δικές μας παραθρησκευτικές διαμάχες.

Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, ο σκηνοθέτης της παράστασης, Νίκος Μαστοράκης, αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσείν σημείωσε πως "τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο ανεβάζουμε την συγκεκριμένη παράσταση που ακουμπά πολύ στο σήμερα μολονότι γράφτηκε το 1800, καθώς αναφέρεται σε πολιτικές δίκες, σε εξόριστους, σε ισχυρούς ή και ανίσχυρους ηγέτες που διεκδικούν μία θέση στον πλανήτη.. Σε μία εποχή που εθελοτυφλούμε και ξεχνάμε τι σημαίνει πολιτική διάσταση των πραγμάτων... επαναφέρουμε βασικά θεμελιώδη ερωτήματα."

Η Μπέτυ Αρβανίτη, που υποδύεται την Ελισάβετ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι " η Ελισάβετ είναι μία γυναίκα που έχει απαρνηθεί τη γυναικεία της φύση, είναι μία Σιδηρά Κυρία. Οστρακοποιείται για να κρύψει τις ευαισθησίες της. Και οι δύο ηρωίδες του έργου ξεκινούν από την αξουσία και φτάνουν σε μύχια προσωπικά στοιχέια..."

Η Ρένη Πιττακή σημείωσε πως "η Μαρία Στιούαρτ είναι ένας μύθος που υπόκειται στους ίδιους με την τραγωδία κανόνες. Εχει αρχή- μέση -τέλος. Ξέρουμε ότι στο τέλος έρχεται ο θάνατο. Σημασία όμως έχει η διαδρομή, η ηθική σύγκρουση της ανάγκης, της αξιοπρέπειας, του δικαίου και της πολιτικής."

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους συντελεστές τους έργου για την συνάντηση- σύγκρουση των δύο γυναικών, κάτι που δεν έγινε ποτέ στην πραγματικότητα, αλλά που ανήκει στην μυθοπλασία του συγγραφέα. Ο ίδιος ο συγγραφέας "επιβάλλει" τον οίκτο προς την Μαρία Στιούαρτ, αλλά η παράσταση προτείνει οίκτο και για την Ελισάβετ. Και οι δύο γυναίκες είναι φυλακισμένες, απλά ο τρόπος διαφέρει.
Να σημειωθεί πως η παράσταση διαρκεί τρεις ώρες


Συντελεστές:
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Μπέτυ Αρβανίτη, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Αναστασίου, Τάκης Ασημακόπουλος, Δημήτρης Γεωργαλάς, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Ρένη Πιττακή, Γιάννης Ροζάκης, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης.

Πρόγραμμα παραστάσεων:
Δευτέρα- Τρίτη: Αργία
Τετάρτη: 20.00 (λαική απογευματινή)
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 20.00 Τιμές εισιτηρίων σε ευρώ: 20, 16, 14

Ειδικά για την εορταστική περίοδο θα γίνουν παραστάσεις την Τρίτη 23/12/03, στις 21.00 και την Τρίτη 30/12/03, στις 21.00