Global Novel: η "Οδύσσεια" 14 συγγραφέων

10.12.2003
To Global Nnovel (Μυθιστόρημα του κόσμου), η πεζογραφική σκυταλοδρομία που οργάνωσε η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου.
To Global Novel (Μυθιστόρημα του κόσμου), η πεζογραφική σκυταλοδρομία που οργάνωσε η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου.

"Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα εμφανίζεται στο χώρο της λογοτεχνίας με έναν τρόπο, ο οποίος είναι παιγνιώδης, αρκετά πρωτότυπος και νομίζω ότι περισσότερο από την ουσία - στις περιπτώσεις αυτές - πολύ μεγάλη σημασία έχει η ικανότητα συγγραφέων από διαφορετικές ηπείρους, από διαφορετικές πολιτιστικές παραδόσεις, από διαφορετικές γλώσσες και διαφορετικές προσλαμβάνουσες παραστάσεις, να μετέχουν σε ένα διάλογο.
Σε ένα διάλογο, ο οποίος, βεβαίως, είναι γεμάτος από απρόοπτα και έχει πάντοτε μία διάθεση παρεμβολής προσκομμάτων στον επόμενο ή στον προηγούμενο, αλλά σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να ικανοποιεί τον αναγνώστη.
Το λέω αυτό, γιατί η τέχνη είναι εξ' ορισμού πάρα πολύ κοντά στο παιχνίδι και επειδή έχουμε μία διάθεση πολύ μεγάλης σοβαροφάνειας των πολιτιστικών γεγονότων και των πολιτικών καταστάσεων και υποβαθμίζουμε τη σημασία που έχει το παιχνίδι", σχολίασε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Πολιτισμού.

Στο εγχείρημα συμμετείχαν 14 συγγραφείς με διαφορετικό λογοτεχνικό ύφος, αλλά και ποικίλα ενδιαφέροντα ως προς τα θέματα με τα οποία είχαν καταπιαστεί στο μέχρι τώρα συγγραφικό τους έργο. Αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

Νικολό Αμανίτι (Ιταλία), Άρτουρ Γιαπέν (Ολλανδία), Πάβελ Κόχουτ (Τσεχία), Άρης Φιορέτος (Σουηδία), Ίνγκο Σούλτσε (Γερμανία), Αντόνιο Σκάρμετα (Χιλή), Φεριντέ Τσιτσέκογλου (Τουρκία), Μισέλ Φέιμπερ (Αγγλία), Έτγκαρ Κέρετ (Ισραήλ), Γιασμίνα Χάντρα (Αλγερία) και Χουάν Μανουέλ δε Πράδα (Ισπανία).

Από ελληνικές συμμετοχές συναντάμε τον θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σκούρτη (φωτο 1)και τους πεζογράφους, Αλέξανδρο Ασωνίτη και Λένα Διβάνη (φωτο 2).
Στο συλλογικό αυτό έργο, που παρουσιάστηκε ως μια εναλλακτική εκδοχή της "Οδύσσειας", ο Τηλέμαχος είναι γένους θηλυκού και ο πατέρας του τρομοκράτης. Οι 14 συγγραφείς περιπλανώνται στη Λατινική Αμερική, στην Ελλάδα, στην Τυνησία, στην Ιταλία, στην Τσεχία και στα νησιά Όρκνεϊ της Σκωτίας, όπου η ιστορία ολοκληρώνεται.

Το βιβλίο, που επιμελήθηκε από ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.