Ο Βικτόρ Πομέλ, ένα υπερανεπτυγμένο παιδί-θαύμα, είναι μόλις εννέα χρονών, αν και έχει κιόλας ύψος 1,80μ. Το μέγεθός του, όμως, καθρεφτίζει και τα πνευματικά του χαρίσματα, τα οποία χρησιμοποιεί για να εκμεταλλευτεί και να γελοιοποιήσει τους άλλους. Τι γίνεται λοιπόν όταν τα παιδιά περνούν στην αντεπίθεση; Ο μικρός Βικτόρ και η φίλη του, Εστέρ, αναστατώνουν την οικογενειακή γιορτή που οργανώνουν οι Πομέλ με αφορμή τα ένατα γενέθλια του γιου τους. Αλήθειες που εκστομίζονται με παιδική αφέλεια, υστερικές αντιδράσεις που εξελίσσονται σε παραληρήματα τρέλας, κωμικο-τραγικές καταστάσεις, "δαιμονικές" συμπτώσεις και ένας απρόσκλητος επισκέπτης με ... ιδιαιτερότητες, στιγματίζουν τη βραδιά και συνθέτουν ένα σκηνικό, όπου η πραγματικότητα και το συμβολικό στοιχείο εναλλάσσονται και αλληλοτροφοδοτούνται.
Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης και τη μετάφραση ο Αλέξανδρος Κοέν. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Αγνή Ντούτση και τη μουσική ο Αντώνης Μιχαηλίδης. Στο ρόλο του Βικτόρ ο Δάνης Κατρανίδης, του κ. Πομέλ ο Ηλίας Λογοθέτης και της κ. Πομέλ η Αφροδίτη Γρηγοριάδου. Την Εστέρ υποδύεται η Άνδρη Θεοδότου, τον κ. Μανιό ο Γιώργος Τσιτσόπουλος, την κ. Μανιό η Ελένη Κρίτα, τη Λιλή η Λίνα Μαρκάκη, το Στρατηγό ο Δημήτρης Γιαννόπουλος και το Γιατρό ο Χρύσανθος Καγιάς.
Τι μας άρεσε:
-To έργο του Ροζέ Βιτράκ, που αποκαλύπτει με ευφυή τρόπο την υποκρισία, τη δυσωδία και τη δυστυχία της "καλής κοινωνίας", μέσα από τη σουρρεαλιστική σκιαγράφηση των χαρακτήρων μίας ευκατάστατης αστικής οικογένειας και των καταστάσεων που βιώνουν. Με οξύτητα, σαρκαστικό χιούμορ και με δεξιοτεχνική χρήση των συμβολισμών, ο συγγραφέας περιγράφει μια φαινομενικά "τυπική" βραδιά στο σπίτι των Πομέλ, που όμως εξελίσσεται σε δράμα, όταν ο εννιάχρονος Βικτόρ αποφασίζει να ξεσκεπάσει τα πιο "βρώμικα" μυστικά της οικογένειας. Μέσα από τον παραμορφωτικό μεγενθυντικό φακό του συγγραφέα, οι ηθικές αξίες και οι οικογενειακές αρχές καταρρέουν και τα γεγονότα παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή ως την τελική πτώση...
Το έργο, μολονότι ενδύεται το περίβλημα της κωμωδίας, αποτελεί στην ουσία ένα σκληρό "κατηγορώ", μια πικρόχολη σάτιρα με ευαίσθητες ισορροπίες, όπου ο θεατής ξαφνιάζεται, γελά, σοκάρεται, συμπάσχει.
- Η ερμηνεία του Δάνη Κατρανίδη, που μας εξέπληξε ευχάριστα, υποδυόμενος το υπεραναπτυγμένο εννιάχρονο παιδί με αυθόρμητη αφέλεια, συγκρατημένα και πειστικά εκφραστικά μέσα, χωρίς να υποπέσει σε επιτηδεύσεις και μανιέρες. Ο Ηλίας Λογοθέτης, με την εμπειρία που τον διακρίνει, ενσάρκωσε με επιτυχία τον κ. Πομέλ, κατορθώνοντας να αναδείξει τη ροπή του προς τα πάθη και τις ηδονές, όταν πέφτουν οι μάσκες. Στο πλάι του η Αφροδίτη Γρηγοριάδου, στο ρόλο της καταπιεσμένης συζύγου, απέδωσε το χαρακτήρα της κ. Πομέλ, διατηρώντας ένα χαμηλό προφίλ και ισορροπώντας ανάμεσα στις προσδοκίες της γυναίκας και τις αγωνίες της μητέρας. Γέλιο και ευχάριστες εντυπώσεις απέσπασε και η Άνδρη Θεοδώρου για τη χαριτωμένη ερμηνεία της στο ρόλο της μικρής Εστέρ Μανιό.
- Το σκηνικό της Αγνής Ντούτση, λιτό κι αφαιρετικό, σε φωσφορίζον κιτρινο-πράσινο χρώμα ήταν απόλυτα εναρμονισμένο με τη σουρρεαλιστική απεικόνιση των καταστάσεων. Το πράσινο κρασί που απολαμβάνουν οι καλεσμένοι του ζεύγους Πομέλ, διαπερνά σαν δηλητήριο τις συνειδήσεις των χαρακτήρων, ενώ, από την πρώτη κιόλας σκηνή, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με μια ιδιόρρυθμη αισθητική στο εσωτερικό του σπιτιού, που τον προετοιμάζει για τη διάβρωση και τη διαστροφή που θα αντικρύσει στη συνέχεια.
Τι δε μας άρεσε:
Μας κούρασε σε κάποια σημεία η "υστερία" της παράστασης, οι εξωστρεφικές, εκρηκτικές αντιδράσεις διαρκείας των πρωταγωνιστών και η υπερβολή του έργου, το οποίο "ερωτοτροπεί" με το παράλογο με τους πιο ... απίθανους τρόπους!
Σε ποιους απευθύνεται:Στους φίλους του σύγχρονου θεατρικού ρεπερτορίου και στους μυημένους στο θέατρο του παραλόγου και το ρεύμα του σουρρεαλισμού. Και οι υπόλοιποι ,ωστόσο, μπορούν να απολαύσουν το έξυπνο χιούμορ του κειμένου και τις "παιχνιδιάρικες" ερμηνείες των πρωταγωνιστών, σε μια παράσταση που -επιπλέον- προσφέρει πολλά εναύσματα για τη σκέψη.
Πρόγραμμα - Να το αγοράσω;
Ναι! Καλοσχεδιασμένο και περιεκτικό. Θα σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε με το ύφος και τις αλληγορίες του κειμένου του Βιτράκ.
Πότε να πάω και πού να παρκάρω:
Το Ανοιχτό Θέατρο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Γκύζη και Κάλβου 70, στην περιοχή του Γκύζη (τηλ. 210-6445749). Δε θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα εισιτήρια, καθώς η αίθουσα είναι μεγάλης χωρητικότητας, ενώ το θέατρο παρέχει και δωρεάν πάρκινγκ για τους θεατές στη συμβολή των οδών Λομβάρδου και Γκύζη.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Βραδινές: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00
Aπογευματινές: Τετάρτη (λαϊκή) στις 19.00 και Σάββατο στις 18.00
Κυριακή στις 20.00
Τιμές εισιτηρίων: ευρώ 20, 15 (φοιτητικό - λαϊκή)