"Άσμα Ασμάτων" στο θέατρο Εργοστάσιο

08.12.2003
Το "Ασμα Ασμάτων" του Σολομώντα, ένα έργο βαθύτατα ερωτικό, ανεβαίνει από τις 12 Δεκεμβρίου στο θέατρο "Εργοστάσιο", σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Ενα έργο που ξεπηδά από τις σελίδες της Αγίας Γραφής για να υμνήσει, με θρησκευτική κατάνυξη, την τέλεια ένωση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.
Γιατ' είναι δυνατή σαν θάνατος η αγάπη / σκληρό καθώς ο άδης το πάθος το αγαπητικό / Οι φλόγες της, φλόγες φωτιάς, άγριο αστροπελέκι / Πλήθος νερά να σβήσουν την αγάπη δεν μπορούν / κι ούτε μπορούν ποτάμια να την πνίξουν...

Το "Ασμα Ασμάτων" του Σολομώντα, ένα έργο βαθύτατα ερωτικό, ανεβαίνει από τις 12 Δεκεμβρίου στο θέατρο "Εργοστάσιο", σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Ενα έργο που ξεπηδά από τις σελίδες της Αγίας Γραφής και υμνεί την τέλεια ένωση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.
Ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου αυτού της Παλαιάς Διαθήκης ήταν Σίρχασσιρείμ και μεταφράστηκε στα ελληνικά σε Ασμα Ασμάτων από τους Εβδομήκοντα Γραμματικούς της Αλεξάνδρειας.
Το "καλύτερο τραγούδι ανάμεσα στα τραγούδια", κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην παγκόσμια λυρική ποίηση. Η απέραντη αγάπη δύο προσώπων και τα εμπόδια που συναντούν στο δρόμο μέχρι την τέλεια ένωση είναι το θέμα του ποιήματος, το οποίο έχει αποδοθεί, με αρκετές, ωστόσο, επιφυλάξεις, στο βασιλιά Σολομώντα.

Το "Άσμα" έχει δομή δράματος και επικεντρώνεται γύρω από τρία πρόσωπα. Μια νεαρή βοσκοπούλα, τη Σουλαμίτισα και ένα νέο βοσκό, ανάμεσα στους οποίους αναπτύσσεται το αίσθημα μίας απέραντης αγάπης και το βασιλιά Σολομώντα, ο οποίος ποθεί τη γυναίκα και προσπαθεί με λόγια ερωτικά να την κατακτήσει. Οσο όμως κι αν προσπαθεί, τίποτα δεν μπορεί να σβήσει την αγάπη της Σουλαμίτισας για τον αγαπημένο της, γιατί ο έρωτάς της γι'αυτόν είναι τόσο μεγάλος που γίνεται αβάσταχτος.

Χρησιμοποιώντας γλώσσα ποιητική και άκρως ερωτική, αλλά και με τεράστιο πλούτο συναισθημάτων από τον πρώτο ως τον τελευταίο στίχο, το ποίημα αποτελεί ύμνο στη σωματική ομορφιά και τη φυσική έλξη των ερωτευμένων, στην ερωτική επιθυμία και την τρυφερότητα. Τελικά ο έρωτας εξυψώνει την ανθρώπινη ψυχή και το σώμα σε μία υπερβατική κατάσταση που αγγίζει το θείο.
Το έργο έχει βρει σημαντικούς ερμηνευτές στο παρελθόν, από τον Ωριγένη και το Γρηγόριο Νύσση μέχρι το Δημήτρη Παπαρρηγόπουλο, το Γιώργο Σεφέρη και το Λευτέρη Παπαδόπουλο. Το "Ασμα Ασμάτων" μεταφράστηκε ξανά το 1997 από την Ελληνική Βιβλική Εταιρεία, στο πλαίσιο της επιμέλειας και έκδοσης στη νέα δημοτική ολόκληρης της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ελληνική Βιβλική Εταιρεία
Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική: Φώτης Μυλωνάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Χατζής
Κινησιολογία: Κική Μπάκα, Δημήτρης Σωτηρίου

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Παναγιώτης Θανασούλης, Κώστας Λαός, Ρίτα Λυτού, Μαρίνος Μουζάκης, Τάνια Παλαιολόγου, Γιάννης Παπαχαραλάμπους, Θέμος Σκανδάμης, Χριστίνα Σπύρου, Δέσποινα Τομαζάνη, Χριστίνα Χριστοδούλου.

Παίζουν οι μουσικοί:
Βιολί: Τζέκι Σουλκούκι, Γκέργι Μεχίλι
Βιολοντσέλο: Μιχάλης Πορφύρης, Μυρτώ Δημητροπούλου
Κοντραμπάσο: Γιώργος Γεωργιάδης, Γιάννης Παπατριανταφύλλου
Πιάνο - Φλάουτο: Φώτης Μυλωνάς

Το θέατρο "Εργοστάσιο" βρίσκεται στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 268, τηλ. 210-9731993
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη και Παρασκευή : 21:30, Σάββατο: 19:00, 21:30, Τετάρτη και Κυριακή:19:00
Τιμές εισιτηρίων: ευρώ 20, 15.