Ο "Πλατόνοφ" του Τσέχοφ στη Θεσσαλονίκη

08.12.2003
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο Βασιλικό θέατρο την πρώτη μεγάλη φετινή παραγωγή του στη συγκεκριμένη σκηνή, το έργο του Άντον Τσέχοφ "Πλατόνοφ" σε σκηνοθεσία του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει από τις 12 Δεκεμβρίου στο Βασιλικό θέατρο την πρώτη μεγάλη φετινή παραγωγή του στη συγκεκριμένη σκηνή, το έργο του Άντον Τσέχοφ "Πλατόνοφ" σε σκηνοθεσία του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς. Πρόκειται για το πρώτο έργο που έγραψε ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας όταν ήταν μόλις 21 ετών (1881).

"Εγώ τη ζωή τη θέλω τώρα, όχι μπροστά μου..."
Στις αρχές ενός καλοκαιριού, τέλη του 19ου αιώνα. Άνθρωποι, συνηθισμένοι ή παράξενοι, πλούσιοι και φτωχοί, ηθικοί και ανέντιμοι είναι οι ήρωες του έργου «Πλατόνοφ» του Τσέχοφ. Άνδρες και γυναίκες που αγαπούν, απογοητεύονται, προδίδουν και προδίδονται, μπαίνουν σε πειρασμούς, τολμούν και έρχονται αντιμέτωποι με τις επιθυμίες και τις επιλογές τους. Λαχταρούν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, να ζήσουν και συναντιούνται σε μια ιστορία.

"Δεν ήθελα να πληγώσω κανέναν και τους πλήγωσα όλους..."
Ο Πλατόνοφ (Γεράσιμος Μιχελής) , ο δάσκαλος του χωριού, ένας διανοούμενος Ρώσος Δον Ζουάν, γόης, αντισυμβατικός, άστατος, παρορμητικός, "ψευτοφιλόσοφος", ανάμεσα στη γοητευτική χήρα Άννα Πετρόβνα (Λυδία Φωτοπούλου) που διψά για ζωή, την πρώτη μεγάλη αγαπημένη, από τα φοιτητικά του χρόνια, τη Σοφία (Δέσποινα Μαρτινοπούλου) τη γλυκιά και υπομονετική γυναίκα του, τη Σάσα (Πηνελόπη Μαρκοπούλου) και την εφευρετική νεαρή χημικό Γκρέκοβα (Εύα Νέδου), γίνεται ο καταλύτης στην καθημερινή ζωή μιας μικρής κοινωνίας.

Ο Άντον Τσέχοφ (1860-1904) έγραψε το 1881 ένα έργο που παρέμεινε άγνωστο μέχρι το θάνατό του και ανακαλύφτηκε το 1920 σε μια θυρίδα τράπεζας της Μόσχας. Καθώς έλειπε ο τίτλος, κατά καιρούς το έργο έχει ανέβει με πολλούς διαφορετικούς τίτλους (Έργο χωρίς τίτλο, Χωρίς πατέρα, Άγριο μέλι ) σε πολλές θεατρικές σκηνές του κόσμου με επικρατέστερο όμως τίτλο το Πλατόνοφ από τον κεντρικό χαρακτήρα της ιστορίας.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς
Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισουελ
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Επιμέλεια κίνησης: Αμάλια Μπέννετ
Φωτισμοί: Ανδρέας Σινάνος
Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Θεοδώρου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λυδία Φωτοπούλου, Δημήτρης Κολοβός, Λάζαρος Ανδρέου, Σάκης Πετκίδης, Φούλης Μπουντούρογλου, Χάρης Τσιτσάκης, Γεράσιμος Μιχελής, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Οδυσσέας Γωνιάδης, Εύα Νέδου, Δέσποινα Μαρτινοπούλου, Κώστας Ίτσιος, Μιχάλης Γούναρης, Αστέρης Πελτέκης, Γιάννης Τσορτέκης, Παύλος Σαχπεκίδης, Νατάσα Μαρματάκη, Θόδωρος Τεκνετσίδης